Hírek

2016.08.11. 17:50

Vigyázat, átvágnak!

Szigliget, Veszprém - Természetes alapanyagok helyett sok helyen aromát, színezéket, és stabilizálószert használnak a fagylalt készítéséhez. A mesterséges fagyi hiába olcsó, ha egészségtelen, az íze pedig köszönőviszonyban sincs a valódi fagylaltéval.

Marton Attila

Az igazi fagylalt természetes alapanyagokból készül, ám a profitmaximalizálás miatt többen inkább megtévesztik a fogyasztót az álfagyival. A probléma gyökere, hogy a hazai élelmiszertörvény nagyon tágan értelmezi a fagylalt fogalmát, a cukrászok és a fogyasztók érdeke a jelenlegi szabályozás szigorítása, mondta Schőnig Zoltánné veszprémi cukrászdatulajdonos.

Németh Panna és Dorottya egy pápai fagyizó előtt. A nyár elmaradhatatlan édessége a fagylalt Fotó: Polgár Tibor

Jelenleg ugyanis a fagyizók megtehetik, hogy a gyümölcsöt sosem látott vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmazó fagylaltokat is gyümölcsfagyiként árulják, miközben azok aromákból, mesterséges színezékekből, ízfokozókból és emulgeálószerekből állnak. Ideális esetben egy gyümölcsfagylalt legalább harminc-negyven százaléka gyümölcs, emellett cukrot, szentjánoskenyérmagot és pektint tartalmaz, semmi mást, hangsúlyozza a szakember. A laikus elsősorban a fagylalt színén és állagán veheti észre a turpisságot: a mesterséges alapanyagokból készített álfagylalt szemmel láthatóan gyanúsan élénk színű - a vanília neonsárga, az eper tűzpiros -, és sokkal habosabb, a sok növényi hidrogéntől pedig szinte a fogyasztó szájpadlásra ragad a finomság . Szintén árulkodó lehet, ha feltűnően nagy adagot kínálnak az átlagosnál jóval olcsóbban. A valódi fagylalt alapanyaga ugyanis nem olcsó, ahogyan a készítéséhez használt technológia is drága. A fagylaltalapot pasztörizálógépben főzik fel, majd a fagylaltfagyasztó és -keverő gépbe kerül a massza, ami a levegőfelvételtől habosodhat csak, legfeljebb 15-20 százalékot, magyarázza Schőnig Zoltánné.

A cukrászok és a fogyasztók érdeke a jelenlegi szabályozás szigorítása, mondta Schőnig Zoltánné Fotó: Penovác Károly

A valódi tejalapú fagylalt 3,5 százalékos tejből, tejszínből, tojásból, kötőanyagból és cukorból készül, valamint egyes fajták esetében alkoholt adnak a finomsághoz, hogy még ízletesebb legyen. A szakember azt tanácsolja, lehetőleg olyan fagyizóba térjünk be, ahol helyben készül a finomság, és beszélhetünk a tulajdonossal vagy az eladóval a fagylaltról, valamint elkérhetjük az alapanyagot feltüntető dokumentumokat is.

A jó fagyi nincs feltornyozva, hiszen nincsenek benne olyan stabilizálószerek, amelyektől megállna felpúpozva - 13 Celsius-fokon, ahogyan a furcsa, rikító szín is gyanút kell hogy ébresszen a fogyasztóban, mondta Németh Zoltán, az egyik szigligeti fagylaltozó tulajdonosa. Hozzátette, gyümölcsfagylaltjukba az éppen aktuális idénygyümölcs mellett víz, cukor és pektin kerül, míg a tejes fagyikhoz - például vanília, csokoládé - 3,5 százalékos tejet, 35 százalékos tejszínt, cukrot, szőlőcukrot és egy speciális szentjánoskenyérmagot használnak kötőanyagként. A tulajdonos úgy véli, az utóbbi években itthon is egyre elterjedtebb albán fagyizók elsősorban a korábban is gyengébb minőséget előállító üzleteknek jelentenek konkurenciát.

A felmérések szerint a hazai fagylaltfogyasztás évszakfüggő, bár az utóbbi években növekedett: az adatok szerint a magyarok évente átlagosan néhány liter fagylaltot fogyasztanak fejenként, az európai listát meglepő módon a skandináv országok vezetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!