Hírek

2016.05.30. 18:55

Figyelmetlen sofőrök

Az első nyárias hétvége alapos felfordulást okozott megyénkben, melynek útjain halálos kimenetelű balesetek is történtek.

Heffler Péter

A hétvégén huszonnyolc baleset történt a megyében, amiből csupán tizennégy nem járt személyi sérüléssel. Kilenc esetben személygépkocsi okozta a balesetet, míg egy-egy alkalommal motoros vagy segédmotoros volt a hibás, de tehergépkocsi, állat, illetve busz is szerepelt a vétkesek között.

Szalagkorlátnak ütközött vasárnap egy motoros Városlődnél a 8-as úton, és a helyszínen meghalt. Ez volt a második motorostragédia egyetlen nap alatt megyénkben a többi közlekedési baleset mellett Fotó: Balogh Ákos

- A személyi sérülés nélküli baleseteknél a szerencsétlenségek okozói nem álltak sem alkohol, sem kábítószer hatása alatt - tudtuk meg Reiter Barnabás rendőr alezredestől, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetőjétől. - A személyi sérüléssel járó baleseteknél már más a helyzet, mivel a tizennégy esetből többet is ittas személy okozott. Ezekből kettő-kettő személykocsi-vezető, illetve kerékpáros volt, míg akadt egy traktoros is, aki hajnali háromkor többedmagával hajtott ittasan árokba egy mezőgazdasági vontatóval - tette hozzá az alezredes a hétvégi balesetekről, melyeknél az okok között szerepelt a sebesség helytelen megválasztása, az út bal oldalának szabálytalan igénybevétele, elsőbbség meg nem adása, követési távolság be nem tartása, valamint szabálytalan előzés is. Az viszont mindben közös, hogy alaposan közrejátszott a pillanatnyi figyelmetlenség. Továbbá négy balesetben volt motoros érintett, amikből kettő tragédiával végződött.

Vasárnap délben a 82-es számú főúton eddig tisztázatlan körülmények között egy személygépkocsi és több motoros ütközött egymással, és az egyik motorkerékpár vezetője a helyszínen életét vesztette. Reiter Barnabás lapunknak elmondta, hogy sajnálatos módon több baleset történt idén, mint a tavalyi évben eddig, mivel közel ötszázalékos növekedés figyelhető meg. Bár húsz százalékkal kevesebb halálos és tíz százalékkal kevesebb súlyos sérüléssel járó baleset történt 2016-ban, viszont a könnyű sérülésekkel járó balesetek száma egyötödével meghaladja a tavalyit. Továbbá harminchárom százalékkal többen okoznak ittasan balesetet, és ehhez hasonlóan sokkoló a motorkerékpárral, kerékpárral okozott károk száma is. Előbbiben ötvenszázalékos, utóbbinál pedig százszázalékos a növekedés.

- Rendőri eszközökkel mindent megteszünk, hogy a kedvezőtlen tendenciát megváltoztassuk - mondta Reiter Barnabás. - Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy egy motorkerékpáros láthatósága szinte nulla. Számítani kell rájuk, és nem csak a frekventált helyeken. Igaz, a motorosnak pedig állandóan készen kell állnia a különféle forgalmi helyzetekre. És akkor a kerékpárosokról még nem szóltunk, holott a Balatonnál népszerű a biciklizés, ami fokozott veszéllyel jár. Kerékpárosként fontos az előzékenység és a különféle biztonsági felszerelések használata, így például kesztyű, könyökvédő, kerékpárossisak - árulta el az alezredes, aki még kiemelte, hogy a közeljövőben több programmal igyekszik a rendőrség felhívni a figyelmet a szabályos közlekedésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!