Hírek

2017.07.30. 16:12

Fiatalok, éljetek vidéken! - Ingyen kínálnak építési területeket Káptalanfán

KÁPTALANFA Nem volt adósságunk a konszolidáció idején, teljes infrastruktúrával, jó szolgáltatással rendelkezünk, rendezett a környezet, kitűnő adottságaink vannak, így minden adott ahhoz, hogy ideköltözzenek a fiatalok, a családok - vélekedett Csordás Gáspár, Káptalanfa polgármestere, aki büszkén említette, a községről már 1252-ben írtak.

Kovács Erika

- Korábban, mint mindenki más, mi is a munkahelyteremtést tűztük ki célul, aztán láttuk, ebben a környezetben, ezen a településen ez nem lehetséges - kezdte Csordás Gáspár. A 827 lakosú település elöljárója azt mondta, továbbra is elkötelezettek voltak amellett, hogy a községük fejlődjön, továbblépjen, így stratégiát váltottak. Céljuk, hogy kihasználják meglévő természeti értékeiket, történeti adottságaikat, s hogy olyan településként működjenek, ahol egy mai igénynek megfelelő élethez megtalálják a szükséges feltételeket az emberek. Büszkék arra, hogy már 1252-ben említik őket, később a székesfehérvári káptalan birtokolta Káptalanfát.

- Ez a község kiváló adottságokkal rendelkezik. Több város is van a közelben, nincs messze a Balaton, a helybeli természeti adottságok kitűnőek - szögezte le a polgármester. Büszkén beszélt a Kígyós-patak felett átívelő kétlyukú, kőboltozatú hídról, amit 1794-ben építettek, és a Grazba vezető postaút része volt. Ma helyi védelem alatt áll, a cél az, hogy műemlék-oltalmat is megkapjanak rá.

A patak mentén kis pihenőparkot is kiépítettek, padokkal, sütési, grillezési lehetőséggel, ahol gyakran találkoznak egymással a helybeliek, és nagyon sok átutazó is megáll pihenni itt, valamint gyönyörködni a hely szépségében. A híd páratlan szépségét emeli a rajta levő hófehér szobor, amely a hidak védőszentjét, Nepomuki Szent Jánost ábrázolja. A hídra nagyon büszkék a községben, ezt jelzi, hogy az építmény Káptalanfa címerében is megtalálható.

Csordás Gáspár a kétlyukú hídnál a Kígyós-patak előtt. Céljuk, hogy a vidék idillje vonzó legyen az emberek számára Fotó: Kovács Erika

Értéke, szépsége, története révén műemlék a káptalanfai templom, amelyben plébánia működik, és amit még az 1750-es években Eszterházy Károly építtetett.

A településen elkötelezettek abban, hogy minél többen éljenek Káptalanfán, jöjjenek hozzájuk fiatalok, családok kisgyermekekkel, ezért ingyen kínálnak közművesített építési területeket azoknak, akik Káptalanfán szeretnének élni, amire mutatkozik is érdeklődés, már vásároltak is tőlük telket.

Az emberek a közelben, így például Ajkán, Sümegen találtak munkát, ma is ott dolgoznak, a tömegközlekedés pedig kiváló. Mondhatni, hogy házhoz jönnek az autóbuszok, így nincs gond azzal, ha valaki Káptalanfán él és el kell jutni a munkahelyére. A buszok gyakran járnak, és ezzel a megoldással anyagilag is jól jönnek ki az emberek.

- Mindig takarékos gazdálkodásra törekedtünk, célul tűztük ki, hogy addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér, így a konszolidáció idején nekünk egyetlen fillérre sem volt szükségünk, mert nem volt adósságunk - emelte ki büszkén a közel 230 millió forint éves keretből gazdálkodó település polgármestere, aki tizenegyedik esztendeje Káptalanfa elöljárója. Csordás Gáspár emellett nagy előnyüknek nevezte azt, hogy a községben teljes az infrastruktúra, eszerint rendelkeznek csatorna- és gázhálózattal, korszerűsítették a közvilágítást, jók az utak és a járdák. Háromszázmilliós beruházással korszerűsítették az ivó-vízhálózatot, létrehoztak egy úgynevezett vastalanító berendezést, amivel kiváló minőségű ivóvizük lett. Örülnek nagyon annak is, hogy száznegyven gyerek jár az itteni iskolába, helyből, illetőleg a környező településekről, így Nemeshanyból, Bodorfáról és Gyepükajánból. Háromcsoportos óvoda is működik náluk, s annak is nagyon örülnek az itteni és szomszédos falvakban lakó emberek, hogy működik Káptalanfán orvosi rendelő, gyógyszertár, művelődési ház, könyvtár, több, Káptalanfa fejlődéséért elkötelezett civil szervezet, amelyek kiválóan együttműködnek az önkormányzattal.

- Célunk az, hogy a vidéki élet idillje minél vonzóbb legyen az emberek számára, hogy szívesen éljenek itt, telepedjenek le a kifogástalan levegőjű, szép természeti környezetben levő Káptalanfán, ezért dolgozunk, ez áll munkánk középpontjában - hangsúlyozta Csordás Gáspár polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!