Hírek

2017.03.19. 09:21

Fényes dicsőség a történelemben

Balatonkenese – Nem tehetnénk meg azt, hogy ma. 2017-ben magyarul beszéljünk itt, Balatonkenesén, vagy bárhol a Kárpát-medencében, ha 907-ben nem lett volna sikeres a pozsonyi háború – vallja Kubínyi Tamás művelődéstörténész, író az első magyar honvédő háborúként is ismert összecsapásokról.

Leitner Vera

A 907-ben zajlott pozsonyi háborúról Kubínyi Tamás elmondta, sokan csak egyetlen csataként tartják számon, pedig több összecsapásról beszélhetünk. A háború során bajor, szász és további egyesített európai seregek törtek a magyarokra, élükön Luitpold bajor herceggel, céljuk a magyarok kiűzése volt a Kárpát-medencéből.

 

– A herceg hadjáratához komoly segítséget kapott a pápától és a német egyháztól is – fejtette ki Kubínyi Tamás az események hátterét. A seregtesteket irányító püspökök és arisztokraták hűbérbirtokként kapták a magyar területeket – részben korábban is –, ők elsősorban ezekért küzdöttek. A történelem ezen, részletesebben csupán kevesek által ismert eseményére sváb, salzburgi és müncheni bajor évkönyvekben, annalesekben, nekrológiumokban találhatók utalások, melyekből kiderül, a magyarok jelentős győzelmet arattak a bajor csapatok felett.

– Őseink végleges letelepedése a Kárpát-medencében a honfoglalásként jelölt egy-két évnél jóval hosszabb folyamat volt, melynek a Pozsony alatt lezajlott háború tett pontot a végére. Az összecsapások következménye volt továbbá, hogy ellenséges sereg vagy százharminc évig nem lépett magyar földre – mondta el Kubínyi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!