Hírek

2015.07.05. 11:24

Tönkreteszi az embert a kábítószer

Veszprém - Elvesztettem a családomat, munkámat, egzisztenciámat, földönfutó lettem. Ezt mondta egy férfi, aki saját tapasztalatairól beszélt a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben a minap.

Kovács Erika

A nyilvános programra abból az alkalomból került sor, hogy az intézet és a Veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia a kábítószer elleni küzdelem világnapja alkalmából bemutatta e területet érintő együttműködésüket. Az ambulancia munkatársai ugyanis két esztendeje járnak be az intézetbe, ahol segítik a drogprevenciós munkát. Ennek keretében a fogvatartottakat tájékoztatják a kábítószerekkel kapcsolatos ismeretekről, így többek között a leszokásról, az önismeretről, stresszkezelésről, és a problémamegoldási lehetőségekről. Immár tíz éve külön drogprevenciós körletet különítettek el a veszprémi börtönben.

Érdeklődve figyelték a fogvatartottak a veszpérmi börtönben a kábítószer-prevenciós részleg fogvatartottainak és a noszlopi intézmény lakóinak előadását.

A Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben tíz éve létrehozott drogperevenciós körlet kapcsán Németh Éva, ezeredes, intézetparancsnok többek között elmondta, a körlet létrehozását országos szinten is rendszeresen üdvözlik szakmai fórumokon, ahol több megye is érdeklődött már a veszprémi program iránt. Az intézetparancsnok rámutatott, rendkívül hatékony az ambulancia munkája, amelynek munkatársai térítésnélkül dolgoznak az intézetben. A részlegen 14 fogvatartottat tudnak elhelyezni, akik saját kérvényük, valamint intézeti elbírálás alapján juthatnak be oda. Előnyt éléveznek azok, akikre korábban valamilyen szenvedélybetegség volt jellemző, akik kábítószerrel összefüggő, vagy annak hatása alatt követtek el bűncselekményt, illetve körülményeik miatt veszélyeztetettek lehetnek droghasználatra.

A részleggel az intézet célja, hogy a fogvatartottakat segítsék abban, hogy szabadulásuk után ne nyúljanak a szerhez adott esetben. Az ambulancia szakemberei a csoport foglalkozásokon beszélnek nekik például a kábítószer veszélyeiről, a leszokásról, az önismeretről, a stresszkezelési , illetőleg problémamegoldó lehetőségekről. Mitől gondoljátok, hogy a családtagok nem szenvednek ugyanúgy, ahogy ti! - hasított a teremben Rupa Éva, a Veszprém Megyei, illetve a Nagyvázsonyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kijelentése a büntetésvégrehajtási intézet, valamint az alkohol -és drogambulancia közös rendezvényén. Néma csend volt a teremben, amikor az elnök felidézte gyerekkori élményeit, amikor bátyjaihoz szüleivel együtt ment látogatóba, és egész életre szóló nyomot hagyott benne a rácsok, a vezetőszárak, a bilincsek látványa. Akkor - mint mondta - elhatározta, hogy egész életében azért dolgozik és küzd majd, hogy minél többet tegyen azokért, akik nehezen képesek társadalmi normák szerint élni.

Rupa Éva megyei roma nemzetiségi elnök saját gyerekkori tapasztalatairól beszélt

Rupa Éva rendszeresen elmegy munkája során a büntetés-végrehajtási intézetbe, hogy ott saját élményei alapján beszéljen arról, mennyit gyötrődnek a fogvatartottak családtagjai, hozzátartozói, amíg rokonuk büntetését tölti. - Lehet az életet szépen és jól élni! - szögezte le, aki erre nehezen képes, kérjen, keressen segítséget! - ajánlotta. Az elnök után a drogprevenciós részleg fogvatartottai, és a noszlopi szenvedélybetegek rehabilitációs intézménye lakói beszéltek saját tapasztalataikról a többi fogvatartott előtt. Az elmondásokból kiderült, elsősorban barátaik hatására nyúltak először a szerhez, sokan még kiskorúan, amiből aztán egyre erősebbet fogyasztottak, melynek megvételéhet mind több pénzre volt szükégük. Ezt sokan pedig csak különféle bűncselekménnyel tudták előteremteni. A fogvatartottak közül többen is rendezett családból származtak.

Balikó Tibor azt mondta, érzi, sikerült legyőznie a kábítószert, ha szabadul, új életet kezd.

A balatonfüredi Balikó Tibor, a részleg egyik fogvatartottja nevével, fotójával vállalta, hogy felidézi kábítószerrel kapcsolatos elrettentő élményeit. Mint mondta, ő éppen amiatt teszi ezt, hogy elmondja, mennyire tönkreteheti az ember életét a szer, miatta rácsok mögé kerülhet az ember, anyagilag lecsúszhat, nem beszélve a családról, amit elveszíthet. Rajta segített a börtönbeli terápa, családja várja, és eltökét abban, hogy új életet kezd, droghoz pedig soha többé nem nyúl. Az elbeszélések után Németh Éva és Szabóné Virányi Judit, az ambulancia igazgatója további együttműködésükről írt alá megállapodást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!