Hírek

2015.07.07. 15:13

Terápiás kutyákkal az egészséges gyermekek fejlődését is gyorsítani lehet

Veszprém - Amint megjelennek, a gyerekek egyből megrohamozzák Shonyt és Lottit, ők azonban békésen tűrik a hancúrozást és az apró kezek tapogatását.

Kutasi Zsófia

Shony és Lotti terápiás kutyusok, egy golden retriever és egy labrador, speciális feladatokra kiképzett békés jószágok. Nagy rutinnal rendelkeznek gyerekek melletti viselkedésben, a foglalkozáson is a legnagyobb nyugalommal vesznek részt, tűrnek minden zajt maguk körül, remekül együttműködnek mindenkivel. Imádják, ahogy a kicsik nyuvasztják , simogatják őket, és bármilyen feladatot elvégeznek. Az ebekkel a gyerekek játékosan tanulnak, miközben szinte észrevétlenül sajátítják el a fejlődésükhöz szükséges készségeket is.

- Kutyabarát vagyok, emellett sokat hallottam a kutyás terápia jótékony hatásáról, többek között ezért is jött az ötlet, hogy ilyen jellegű órákat tartsunk a kicsiknek - fogalmazott Horváth Enikő.

A foglalkozásoknak helyet adó családi napközi vezetője, Horváth Enikő elmondta, a napköziben kiemelt figyelmet fordítanak a gyermekek többszintű fejlesztésére. A kutyás foglalkozás lehetőséget teremt a gyerekeknek arra is, hogy találkozzanak, barátkozzanak az állatokkal, mivel vannak olyan családok, ahol nem tudnak kutyát tartani. A gyerekek megszeretik az ebeket, de a foglalkozások ennél sokkal többet adnak, hiszen a fejlesztéshez szinte minden területen hozzájárulhatnak.

A kutyák motiválják a gyerekeket akik így szívesebben részt vesznek a feladatokban. Emellett az ebek jelenléte a gátlásokat és a feszültségeket is oldja, így a kicsik sikerélménye is nagyobb. A pedagógusok tapasztalatai is alátámasztják, hogy sokkal hatékonyabbak így a foglalkozások, mint a kutyák nélküli órákon. Főleg a sérült gyermekeknél, felnőtteknél számít, hogy a kutyáknak nincsenek elvárásaik, feltétel nélküli szeretetet adnak.

- Nagyon pozitívak a tapasztalataink, a gyerekek sokat változnak, fejlődnek a foglalkozásoknak köszönhetően, például volt olyan, aki addig nem beszélt, de a kutyának megszólalt. Többek között a mozgásfejlesztésben, a logopédiában, a finommotorika fejlesztésében, a beszédfejlesztésben egyaránt hatásos a módszer fogalmazott Skobrák Helga, a Doktor Mancsok Alapítvány tagja. A kutyákat motiváló eszközként a fejlesztő foglalkozásokba vonják be a szakemberek. Ilyenkor a kicsik például akadálypályán vezetik az ebeket, testséma-fejlesztésként körberajzolják őket, majd a papíron bejelölik a testrészeket.

Terápiás állat nem lehet minden kutyából; a kiválasztott ebek kétszintű vizsgán mennek át, ha ezen megfelelnek, akkor kaphatnak terápiás igazolványt. Komoly előírásoknak kell megfelelniük, egészségügyi és állatorvosi ellenőrzésen is átesnek. Bármilyen fajtáról legyen szó, fontos, hogy nyugodt temperamentumú legyen a konkrét egyed.

A Doktor Mancsok Alapítvány immár az ország több pontján működik. Tagjai sérült, egészséges gyerekekhez, táborokba, óvodába, idősek otthonába, rehabilitációs osztályra járnak, mindenhol szívesen látják őket és pozitív visszajelzést kapnak.

A foglalkozásokon a kutyákkal a gyerekek játékosan tanulnak, miközben elsajátítják a fejlődésükhöz szükséges készségeket is.

Fotó: Gáspárné Bogdán Edit

Az alapítványtól Skobrák Helga és Fejesné Penczu Henrietta kutyáival a családi napközibe több mint egy éve szerdánként jár, ahol jó időben kinti foglalkozásokat tartanak az udvaron. Sikerüket pedig az is mutatja, hogy a gyerekek minden héten alig várják, mikor jön újra el hozzájuk Shony és Lotti.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!