Hírek

2017.06.28. 10:40

Felsőbb osztályba léphetnek: tizenhárom fogvatartott vehetett át bizonyítványt

Bízom benne, hogy a bizonyítvány, amit most megszereztek, nem valaminek a befejezése, hanem valami újnak a kezdete: erre építve szakmát tudnak szerezni, át tudják gondolni az életüket s máshogy fognak hozzáállni a világhoz, mint ahogy bekerülésük előtt tették – mondta el Németh Éva ezredes a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka a keddi tanévzárón.

Leitner Vera

A 2016/2017-es tanév során először nyílt lehetősége a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjainak, hogy általános iskolai végzettséget szerezzenek. A tanulók a keddi tanévzárón vehették át bizonyítványaikat, melynek megszerzéséhez a Veszprémi Szakképzési Centrum (VSZC) is hozzájárult.

– Elméletileg ez egy általános iskolai tanévzáró, hiszen ezek a fogva tartott hölgyek, asszonyok, lányok, anyák úgy döntöttek, hogy a börtönbe kerülve nem csupán letöltik az ítéletüket, hanem élnek a lehetőséggel, hogy félbeszakadt tanulmányaikat befejezzék – mondta el Németh Éva ezredes, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnoka. – Kinek-kinek megvan a maga története, hogy miért nem sikerült az általános iskolát befejezni tizenévesen. Ezek a történetek nagyrészt hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ma egy börtönben vagyunk – mondta el az intézetparancsnok, aki nemcsak a fogvatartottaknak, de a VSZC három tanárának, Nagyné Barna Erzsébet, Kövécs József és Czémán József tanárnak is megköszönte az egész tanév során tanúsított munkát.

 

– Tavaly augusztusban kezdtünk el azon gondolkodni, hogy az itt bent élő leendő tanulóknak milyen képzést tudunk indítani annak érdekében, hogy ha innen kikerülnek, akkor könnyebben be tudjanak illeszkedni a társadalomba, s könnyebb legyen az elhelyezkedésüket. Akkor azt tapasztaltuk, hogy többeknek nincs meg az alapkompetencia, az általános iskolai végzettség, márpedig OKJ-s szakmát csak ennek feltétele mellett tudnak szerezni. Ezért gondoltuk azt, hogy az alapkompetenciákat támogató képzést indítunk el – közölte Schindler Lászlóné, a Veszprémi SZC főigazgatója. A tanév során az első félévben a hetedik, a második félévben a nyolcadik osztályos tananyagot sajátították el a tanulók, összesen kilenc tantárgyat oktattak részükre heti 2–3 órában. A tanulmányi átlag a második félévben 4,7 lett, a bizonyítványt tizenhárom fő vehette át. A tanév során a büntetés-végrehajtási intézet vezetésének engedélyével laptopokat, szemléltető eszközöket is használhattak az oktatók, így a tanulóknak minden körülmény rendelkezésére állt a tananyag elsajátításához.

A bv intézet és a szakképzési centrum a tanévzárót követően együttműködési megállapodást írt alá arról, hogy a továbbiakban is folytatják a közös munkát. Ennek jegyében szeptembertől női szabó tanfolyam indul a most bizonyítványt szerzett fogvatartottak számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!