Hírek

2017.06.11. 09:35

Felpróbálták a báli ruhákat - A hölgyek a vizes világbajnokságon is bemutatják a reformkori divatot

BALATONFÜRED - A reformkor eleganciáját idézik fel azok a balatonfüredi hölgyek és urak, akik korhű ruhákban jelennek meg különböző rendezvényeken. A japán turisták már fel is próbálták a hajdani báli viseletet. A hagyományőrzők most a vizes világbajnokságra készülnek, hogy egy kis időutazással lepjék meg a vendégeket.

Mátételki András

- A férjemmel ültem egy salzburgi kávézó teraszán, amikor régi korokat idéző öltözetben megjelent egy társaság. Azt hittük, filmforgatás lesz, de nem, ők csak egy elmúlt világot elevenítettek fel Mozart tiszteletére - meséli a tizenkét évvel ezelőtti történetet Schindele Györgyné, aki a Balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság elnöke.

- Hetekkel később, amikor otthon Mozartot hallgattam, beugrott: miért ne tudnánk Füreden is megvalósítani ezt a látványosságot és ezt a szellemiséget? Férjem azonnal támogatta az ötletemet, de az ismerőseim már nem voltak ilyen lelkesek.

Ezt követően nyolc hölggyel felkerestem a Petőfi Színházat, ahol korhű öltözékeket próbáltak fel. Amikor ismerőseim beöltözés után meglátták magukat a tükörben, bizonyára ők is úgy érezték, ahogy én: testben és lélekben visszarepültünk az időben, egy nyugodt, kiegyensúlyozott, tartalmas világba, amely izgalmas változásokat hozott az emberek életébe. Akkoriban is pezsgett a kulturális élet Balatonfüreden.

Schindele Györgyné, a társaság elnöke sok érdekes történetet mesélt a csoportjáról. Kezdetben maguk varrták a ruháikat, ma már a kornak megfelelő anyaggal és szabásmintával varrónők készítik   Fotó: Németh László

Híres költők, írók, politikusok, színészek fordultak meg nálunk, gyönyörű épületeket hagytak ránk, elkészült a Deák Ferenc sétány. Mi arra vállalkoztunk tizenkét évvel ezelőtt, hogy öltözetünkkel és kulturális programjainkkal felidézzük azt a kort, amelyik az egyenlőség, testvériség jelmondatát tűzte a zászlajára. Programunkhoz tartozik háromféle tánc bemutatása: a palotás, a csárdás és a keringő.

A városban futótűzként terjedt a hír a csoport megalakulásáról, sorban jelentkeztek be az új tagok. Ma már ötvenen vannak, a többségük persze hölgy. Emi asszony azt is elmesélte, hogy kezdetben a férfiak kissé visszahúzódóan viselkedtek, nemigen akartak korzózni a párjukkal. Az áttörést az hozta, amikor férje, György beöltözött díszmagyarba, karddal az oldalán...

- Kezdetben sokat segített nekünk az anyagok kiválasztásában és a szabásmintákkal a Kossuth-díjas jelmeztervező, Wieber Marianna, aki számos magyar történelmi filmben dolgozott. Sokat tanultunk Tompos Lilla könyvéből, amiből ellestük, hogy milyen kiegészítők - csipkés szélű napernyők, cipők, kalapok - illenek a ruháinkhoz. Vannak polgári ruháink, melyeket az utcán és vendégségben szokás viselni. Ezen öltözékek fő jellemzői a zárt felsőrész, a fejfedő és az abroncsos alsószoknya (krinolin) használata.

Ezen viseleteinkkel ellentétben a vállakat szabadon hagyó, több anyagot igénylő, szélesebb szoknyával rendelkező báli ruháink a monarchia korát idézik meg. Érdekességként említem meg, hogy a szoknya abroncsára hat méter hosszú anyag kerül. Szinte a kezdetektől támogat bennünket a város, valamint pályázatokon szerzünk pénzt az újabb szép öltözetek elkészítéséhez. Kezdetben magunk varrtuk a ruháinkat, ma már a kornak megfelelő anyaggal és szabásmintával varrónők készítik. Régen divat volt a fűző használata, ami kiemelte a nők alakját, de mi csupán a ruha hátulján húzzuk meg a fűzőt.

Ékszereink aranyból, ezüstből és gyöngyökből készülnek. A báli ruhák és a polgári viseletek ára 150-180 ezer forint között mozog, míg a férfiak díszmagyarja gazdag díszítéssel - sujtással, paszománnyal, zsinórozással s persze bőrcsizmával - elérheti a 400 ezret is. A füredi hagyományőrzők bárhol is jelennek meg az országban, taps fogadja a "fellépésüket". A szépséges öltözékek mindenkit rabul ejtenek.

- Felvonulás közben mi is halljuk a találgatásokat: biztos filmforgatásra mennek... Egyszer egy japán csoport toppant elénk, s szokásuk szerint ezer képet készítettek rólunk. Aztán azt kérték, hogy néhányan felvehessék a ruháinkat. Hát, mit ne mondjak, elég komikusan néztek ki a nem túl magas emberek a mi jó pár számmal nagyobb ruháinkban...

Most a vizes világbajnokságra készülnek, arra, hogy július közepén elkápráztassák a Füredre érkezőket múltidéző divatbemutatójukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!