Hírek

2017.07.26. 17:40

Feloldható a konfliktus? - Az együttélés szabályait kell betartani a Balatont "használóknak"

KÖRKÉP - Sok vita, konfliktus adódik abból, hogy vitorlázók, vízibiciklisek, matracosok, kajakosok, csónakosok, illetve úszók a horgászok felé mennek, ahol beleakadhatnak a zsinórokba, többször elszakítják azokat. Utánajártunk, hogyan lehet elkerülni az ilyen helyzeteket.

Kovács Erika

Majdnem tettlegességig fajult egy vitás helyzet a hétvégén egy balatoni üdülőhelyen, ahol a mólóról horgászó férfi zsinórjába beleakadt egy vitorlázó. A kérdésre, hogy kinek van igaza, Horváth László rendőr ezredes, rendőrségi főtanácsos, a Balatoni Vízi-rendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta: a Balaton bárki által azonos feltételekkel látogatható, állami tulajdonban levő közterület, ahol az általános - írt és íratlan - együttélési szabályokat mindenkinek be kell tartania.

Kontics Ferenc: Balatonfűzfőn tiszteletben tartják egymást a horgászok és a hajósok
Fotó: Kovács Erika

- Így általános szabály, hogy a közterületen a magatartását mindenkinek úgy kell megválasztania, hogy másokat ne zavarjon, ne veszélyeztessen, és viselkedésével másokban megbotránkozást ne keltsen. A kapitányságvezető hozzátette, természetesen mindenütt figyelembe kell venni, illetőleg ismerni kell a helyi rendtartási előírásokat, valamint a szabályokat, rendeleteket, amelyek külön vonatkoznak a fürdőzőkre, a csónakkal, vízi sporteszközzel vagy más vízi járművel közlekedőkre, a vízibiciklit, strandkajakot, egyéb felfújható úszóeszközöket használókra, valamint a horgászokra.

- A társadalmi együttélés szabályainak figyelembevételével meg lehet oldani a konfliktushelyzeteket - közölte Horváth László kapitányságvezető.

- Balatonfűzfőn egy öbölben található a horgászhely és a vitorláskikötő is - mondta el Kontics Ferenc, a Balatonfűzfői Horgászegyesület elnöke. Időnként adódnak konfliktusok, de ez egyáltalán nem jellemző, mert itt mindenki figyel a másikra, és tiszteletben tartják egymást horgászok és hajósok.

A balatoni vitás helyzetek elkerülésére azt is javasolta, jó megoldásnak kínálkozik, ha a horgászok olyan szerelést használnak, amely minél előbb víz alá kerül. Ráadásul van már úgynevezett süllyedő zsinór is, ami szinte azonnal víz alá kerül bedobás után, utalt egy új megoldásra a horgászegyesületi elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!