Hírek

2017.02.13. 17:55

Felkutatják a település értékeit

Várpalota - A 90 éves Várpalotai Bányász Sportkör lesz idén a városi értéktár nap középpontjában, amelyet a Thury-várban rendez meg a Várpalotai Települési Értéktár Bizottság.

Szabó Péter Dániel

Az ország több településéhez hasonlóan Várpalotán is a nemzeti és helyi értékek gyűjtésére alakult meg 2013 őszén az értéktár bizottság, amelynek elnöki feladatait a kezdetek óta Galambos Szilvia önkormányzati képviselő látja el. - Veszprém megyében az elsők között alakultunk meg, s azóta is nagy lelkesedéssel végzi munkáját a csapat.

A bizottságot Deák Istvánné és Antal László képviselő társaimmal alkotjuk, de a munkában a kezdetektől segítségünkre vannak helyi szakértők is, akik bizonyos területeket képviselnek. A kulturális és művészeti vonalon Sárváriné Rieder Zsuzsanna nyújt segítséget. Budai László, könyvtárigazgató számos háttéranyaggal tud szolgálni, Szoboszlai István a sport értékeit képviseli, a civilek részéről pedig a Városszépítő és -védő Egyesület elnöke, Petrovics László támogatja törekvéseinket - mondta el kérdésünkre Galambos Szilvia.

A Thury-várban rendezett értéktár nap mára hagyománnyá érett, mindig sok érdeklődőt vonzó rendezvénye a városnak. Valamilyen tematikára próbálják felfűzni a nap programjait    Fotó: Szabó Péter Dániel

- Fontosnak tartjuk a helyi értékek felkutatását, megőrzését és a helyi lakossággal való megismertetését - hangsúlyozta Galambos Szilvia, majd hozzátette, ezek lehetnek hagyatékból, kulturális, szellemi vagy sportörökségből fakadó és a velünk élő értékek egyaránt.

Érték lehet minden, amit egy település annak tekint. Az értékek települési értéktárba történő felvételét bárki kezdeményezheti, a felvételről azonban a bizottság dönt. A települési értéktárba felvett értékek bekerülhetnek a megyei értéktárba, onnan a magyar értéktárba, majd adott esetben a hungarikumok gyűjteményébe is. - Aki szeretne javasolni, megteheti egy formanyomtatvány segítségével, amely letölthető a városi honlapról vagy kérhető a várpalotai polgármesteri hivatalban is - hívta fel a figyelmet Galambos Szilvia.

- Helyi szinten a beérkezett javaslatok 95 százalékban helyi értékké válnak. Vannak, amelyek egy helyi közösség szempontjából fontosak, de vannak olyanok is, amelyek akár megyei vagy országos szinten is jelentőséggel bírnak. Tavaly például hat értékünk is bekerült a megyei értékek közé, többek között a longobárd sírmező, a Szabó-féle homokbánya, az inotai katolikus templom és Thury György hőstettei - tudtuk meg a helyi értéktár bizottság vezetőjétől.

Jelenleg tizenöt helyi értéket tart nyilván a bizottság, de sok feladatot adnak a Veszprém Megyei Értéktár Bizottságnak, hiszen ebből már tízet megyei értékké nyilvánítottak, kettőt a magyar örökség kategóriájába soroltak, egy pedig a megyei értéken túl országos értékké való nyilvánítására vár.

Megalakulása óta minden évben értéktár napot szervez a bizottság. Így lesz ez idén is. - Hagyományosan április végén rendezzük meg a programot a Thury-várban. Mindig valamilyen tematikára próbáljuk felfűzni a programot. Idén a fő vonal a Várpalotai Bányász Sportkör megalakulásának kilencven éves évfordulója lesz. Elsősorban a sportra, a volt és jelenlegi sportolóinkra, a Várpalotai Bányászra fókuszálunk majd, de meglesznek a helyi értékeket felvonultató kiállítások, kóstolási és vásárlási lehetőségek is - emelte ki Galambos Szilvia.

Az elnök hozzátette, a jövőben a bizottság még nagyobb hangsúlyt szeretne fektetni a helyi értékek bemutatására, megismertetésére, ezért a legnagyobb közösségi portálon saját oldalt hoznak létre, ahol naprakészen értesülhetnek majd az érdeklődők a Települési Értéktár Bizottság munkájáról és az értékek felkutatását elősegítő friss hírekről. Tervezik egy emlékplakett kiadását is, amelyet minden eddigi és jövőbeni érték képviselője méltó keretek között vehet majd át.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!