Hírek

2017.06.21. 14:42

Fehér gólya road show Veszprém megyében

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Veszprém megyei csoportja négy területen gyűrűzi a fiókákat a gólyafészkeknél: Várpalota-, Veszprém-, Pápa és Devecser vonzáskörzetében. Az akció nyilvános, az érdeklődők akár meg is simogathatják a madarakat.

Molnár Sándor

A gyűrűzések során az EON kosaras autója és munkatársai segítik a munkát. Ott gyűrűznek már évek óta, ahol megközelíthető a gólyafészek. A road show célja az, hogy a helyi lakosok, a gyerekek megismerkedhessenek a fészkekben kikelt fiókákkal.

 


Széplaki Imre madárgyűrűző az egyik gólya fiókával Szentkirályszabadján

 

– Szeretnénk újra helyreállítani a gólyák becsületét, mert bizony az utóbbi időben elég sok probléma volt. Előfordult, hogy meglőtték, vagy agyonverték a gólyát. Gondot okoz időnként a fészekből kikerülő hulladék, vagy a madarak piszkítása is. Szeretnénk feloldani ezt a feszültséget. A klímaváltozás amúgy is problémát okoz a gólyáknak. Magyarországon 5500 fehér gólya pár fészkel, ezt a létszámot szeretnénk növelni, mert volt olyan időszak, amikor háromszor ennyi gólyafészek volt az országban – mondta el Szelle Ernő az MME Veszprém megyei csoportjának fehér gólya koordinátora.

 

 

A négy éves Szabó Pál Péter (középen) és másfél éves testvére Rozi (jobbra) érdeklődve lesték a gólya fiókát

A szakember szólt arról is, hogy eleinte az erdőszéleken, fákon fészkeltek a madarak, aztán megkedvelték az ember közelségét. Manapság már nem is a kéményekre, hanem a villanyvezetékek tartóira építik a fészkeket. Az áramütések elkerülése miatt raknak ki az egyesület munkatársai fészekmagasító kosarakat, amiket aztán elfoglalnak a gólyák.

Várpalota környékén 36 fiókát gyűrűztek. Fészkenként két-három kis gólyát találtak, de előfordult üres fészek is. Összességében talán jobb lesz az idei év, mint a tavalyi, de a gyűrűzés jelentősege elsősorban az, hogy a leolvasott adatokból megtudják, hogy merre jártak a madarak. A tapasztalat azt mutatja, hogy a kikelt gólyák kétharmada elveszik, tehát csak egyharmaduk nő fel. A gyűrűzéseknek köszönhetően kiderült, hogy Izraelben és Afrikában is olvastak le magyar gólyákat.

A fehér gólya road show következő állomásai:

2017. június. 26. (hétfő)

08:30 -  Nóráp Fő u.41.
10:30 - Vinár, Rákóczi F. u., a temető mellett
11:20 - Marcalgergelyi, Dózsa Gy. u.10-12.
12:00 - Marcalgergelyi, Hársfa u. 4.
12:20 - Marcalgergelyi, Hársfa u. 34.  
12:40 - Marcalgergelyi, Kossuth L. u. 19.
13:30 - Külsővat, Kossuth L. u. 45. kéményen
15:30 - Nagygyimót, Pápai út – Rákóczi F. u. sarokkal szemben

2017. június 28. (szerda)

08:00 Devecser: Deák Ferenc tér
09:15 Somlóvásárhely Táncsics u.12.
10:15 Tüskevár Kossuth L.u. 18.
11:15 - Kisberzseny, Széchenyi u. 40.

További információ: Szelle Ernő 30/562-0018, Molnár Kadocsa 20/245-9235

Természetesen kisebb időeltérések lehetnek a gyűrűzés körülményeinek alakulása során

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!