Hírek

2016.11.28. 17:39

Fegyház a rendőrt bántalmazónak

Ajka, Veszprém – Egy rendőr élete forgott kockán, mert egy agresszív férfi dulakodás közben kétszer is a fejére taposott az egyik ajkai benzinkútnál. A vádlottat nem jogerősen a Veszprémi Törvényszék többek között életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt tíz év fegyházra ítélte.

Mátételki András

A majdnem tragédiával végződött eset előzménye az volt, hogy a 34 éves F. Krisztián 2015. július 6-án az ajkai strandon minden előzmény nélkül nekiment egy hölgynek, aki ezt számon kérte rajta. A vádlott trágár szavakkal illette a nőt, akit hátulról úgy combon rúgott, hogy elesett. A fürdő bejáratánál a kulcscsomóját át akarta dobni a kerítésen, csakhogy az a forgóajtón megpattant, s egy fiút fejen talált. A vádlott azt mondta neki, hogy szerez neki pénzt, s már indult is a pénztár felé. Az ablakon benyúlva megragadta a pénztárgépet, amelyben 800 ezer forint volt. A tekintélyes summát nem sikerült elvinnie, mert a dolgozók ezt megakadályozták.

F. Krisztián innen átsétált a közeli MOL-kúthoz, ahol beült egy Skoda volánja mögé. El akarta indítani a kocsit, de ezt az autó utasa azzal akadályozta meg, hogy gyorsan kihúzta a slusszkulcsot. F. ezek után átült egy rendőrségi kocsiba, amit észrevett az előző órákban sebességmérést végző O. I., aki testi kényszerrel próbálta kitessékelni a járműből a hívatlan utast. F. kiszállt az autóból, majd a következő pillanatban ököllel szívtájékon ütötte a főtörzsőrmestert, aki kibillent az egyensúlyából, kezeit védekezésképpen maga elé emelte.

Dulakodás közben az erősebb fizikumú vádlott nagy erővel háromszor az egyenruhás arcába csapott, aki hanyatt a földre zuhant, és az esés következtében életveszélyes koponyasérülést szenvedett. O. I. másodpercekre elvesztette az eszméletét, ekkor a vádlott kétszer mezítláb nagy erővel az arcába taposott.

Kisvártatva a rendőr magához tért, s odament a kocsijához, amelynek a volánja mögött már ott ült F. Krisztián. Ekkor érkezett oda az egyenruhás kollégája, B. K. törzszászlós, aki kiparancsolta a korábban már többször büntetett férfit a járműből. Engedelmeskedett, kezét feltette az autóra. Látszólag megadta magát, de a következő pillanatban tenyérrel arcon ütötte a rendőrt, aki megszédült. Akkor már három rendőr próbálta megbilincselni a vádlottat, aki nem adta könnyen magát, ezért gázspray-t használtak a járőrök.

Az eljárás során a vádlott nem tagadta, hogy a tiltólistán akkor még nem szereplő herbál (biofű) előállításából élt, amiből havi fél-egymilliós bevétele származott. Azt állította, hogy már húszévesen mindenfajta drogot kipróbált, de nem lett függő. A benzinkút shopjában dolgozó alkalmazott arról számolt be, hogy az emlékezetes napon a vádlott zavart állapotban volt.

A Veszprémi Törvényszéken a Szabó Györgyi vezette tanács F. Krisztiánt bűnösnek találta életveszélyt okozó testi sértés bűntettében, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében, könnyű testi sértés vétségeiben, jármű önkényes elvétele bűntettének kísérletében, lopás bűntettének kísérletében és folytatólagosan elkövetett garázdaság vétségében. A törvényszék többszörös visszaesőként, halmazati büntetésül tíz év fegyházbüntetésre ítélte a férfit, aki nem bocsátható feltételes szabadságra.

A bírónő indoklásában elmondta, nem fogadták el a vádlott védekezését, aki arra hivatkozott, stressz miatt kikészült és idegösszeroppanása volt a cselekmény idején. A szakértők egyetértettek abban, hogy a személyiségzavaron kívül – amely nem korlátozza beszámítási képességét – más pszichés betegségben nem szenved a vádlott. Hozzátette, F. szervezetében kimutatták a biofüvet, vagyis a cselekmény idején a szer hatása alatt állt.

A törvényszék enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerését, valamint hogy bocsánatot kért az érintettektől. Súlyosító körülményként vették figyelembe büntetett előéletét, azt, hogy büntetőeljárás hatálya alatt követte el a cselekményt, valamint hogy tudatmódosító szer hatása alatt cselekedett. Ennek kapcsán a bírónő megjegyezte, attól, hogy a jogszabályok módosítása nem követi azonnal a kábítószerpiac változását, minden felelőtlenül tudatmódosító szert használónak tisztában kell lennie azzal, hogy tetteinek következményeit viselnie kell.

Az ügyész három nap gondolkodási időt kért, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbezett. Az ítélet nem jogerős, az ügy a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!