Hírek

2017.01.12. 20:15

Ezúttal sem lőttek mellé

Veszprém - Eseménydús évet zárt a vadászkamara. Egyrészt folytatta már hagyományos rendezvényeit, másrészt a vadásztársadalom az új vadászati törvény megjelenésével és annak előkészületeivel volt elfoglalva.

Molnár Sándor

- Alapjaiban változik meg a törvényből kifolyólag a vadgazdálkodás szakmaisága, vélhetően 2017. március 1-jétől kezdődően. Létrejöttek a tájegységi vadászterületek, kijelölték a megyében a tájegységi határvonalakat, ezáltal egy olyan szituáció alakult ki, amely a kamara tevékenységét egy kicsit felélénkítette - kezdte évértékelőjét Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke.

- Aktívan szerepet vállaltunk a vadászati törvény előkészítésében, minden témakörben. Én magam is bizottságokban vettem részt, és ott képviseltem a megyét, a vadgazdálkodókat akár a törvényalkotásban, akár a végrehajtási utasítás elkészítésében - folytatta az elnök.

Elmondta még, hogy minden megyei vadász egyben kamarai tag is, ezzel együtt folyamatosan növekszik a létszámuk, jelenleg 2700-nál több tagot számlálnak. Ehhez nagyban hozzájárul az, hogy a vadászszövetséggel közösen szervezik a tanfolyamokat,
a vizsgáztatásokat és helyben a pszichológiai vizsgát. Mindezt nagyon költségbarát alapon.

Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke: - Fontosnak tartjuk a vadgazdálkodók, egyéni vadászok megbecsülését
Fotó: archív, Penovác Károly

A hatósági feladatokba beletartozik a hivatásos vadászok továbbképzése, amelyet három helyszínen tartanak a megyében, nívós előadók közreműködésével. Évente három vadásznapot is rendeznek, mivel Pápa, Sümeg és Várpalota a bázistelepülés. A pápai Agrárexpó keretén belül rendezik meg a megyei vadásznapot is. A várpalotai rendezvény olyan szempontból kiemelendő, hogy egyben vadász- és gyermeknap is. Ez példaértékű esemény, mert egy alapvetően magas költségvetésű programot sikerült a támogatóknak köszönhetően ingyenessé tenni. A sümegi rendezvényt a borászokkal közösen rendezik hosszú évek óta. 2017-ben országos gasztronómiai programmá szeretnék kiszélesíteni - közölte a Naplóval a vadászkamara elnöke.

Sikeres a Vadászkamarai esték rendezvénysorozat is, amely iránt folyamatosan nagy az érdeklődés. Említést érdemel a herendi kinológiai vadászkutyaverseny kiállítással kiegészülve, amelyet a porcelánmanufaktúrával közösen rendeztek meg.

Példaértékű, hogy gazdálkodóegységek állnak be bizonyos cél érdekében a kamara mögé.

Az elmúlt évben minden olyan elvárásnak eleget tettek, amit az alapszabály tartalmaz. Az országos ellenőrző bizottság széles körű vizsgálatot tartott a Veszprém Megyei Vadászkamaránál és mindent rendben talált. A tisztségviselők a választott funkciókban társadalmi munkában végzik a feladatukat. Az emiatt megmaradó anyagi bázist különböző rendezvények szponzorálására tudják fordítani.

Fontosnak tartják a vadgazdálkodók, egyéni vadászok megbecsülését, erkölcsi elismerését. - Országos kitüntetéseket adunk személyeknek, egyesületeknek. A kamara is létrehozott több elismerést. Kimagasló a közösen létrehozott hubertlaki Hivatásos Vadász Emlékhely, illetve az ehhez kapcsolódó Hubertlaki Kereszt-kitüntetés, amelyet minden évben három hivatásos vadásznak adunk át. Fontosnak ítélem, hogy megyei kitüntetésben részesült az elmúlt évben a kamara. Ez további ambíciót ad minden kamarai tagunk számára - zárta évértékelőjét Pap Gyula elnök.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!