Hírek

2016.09.21. 19:30

Európa szíve vagyunk - Kozma Imre atya előadása a Padányiban

Veszprém - Ugye Magyarország nagyon nagy ország? - hangzott a kérdés Sri Lanka egyik településén a 2004-es cunamit követően.

Őrsi Ágnes

- Alapterületre hasonlóak vagyunk, viszont nálunk feleakkora a lakosság - jött a válasz egy itthon közismert embertől, aki nem értette a kérdést. Kiderült, hogy az adott településen a földrengés és szökőár után egyetlen nemzet sem segített annyit, mint a magyarok, innen jött a következtetés: biztosan óriási nemzet vagyunk.

A történet csak egy azok közül, amelyeket a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) veszprémi csoportjának szeptemberi összejövetelén hallottunk a vendég Kozma Imre atyától, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójától és vezetőjétől a veszprémi Padányi Biró Márton katolikus gimnázium előadójában.

Kozma Imre atya
Fotó: archív

Tény, ami tény, Kozma Imre atya fogalommá vált, szinonimája lett a gyors segítségnek. Szavára önkéntes seregek lépnek hadrendbe, és gyűjtenek, szállítanak hihetetlen mennyiségben gyógyszert, ruhát, élelmiszert, utaznak önkéntesek például Sri Lankára is árvaházakat, kollégiumokat építeni. Mert nem az ország óriási, hanem Szent István öröksége, amit a korabeli Európa országai is igyekeztek megismerni, és elsajátítani a jó példát.

A Kárpát-medence ma is Európa szíve, azé az Európáé, ami mára olyan önző lett, hogy önvédelemből sem hajlandó áldozatot vállalni, ezért lett olyan gyenge, hogy elfoglalhatónak látják az iszlám tömegek. Európa az utolsó, lerombolni való cél, hiszen ez a földrész az egyetlen, amely Krisztus-hitre épült, másutt mindenütt teljes a talajtalanság, a kegyelem nélküliség.

Éppen ezért legyünk büszkék arra, hogy magyarok vagyunk és szedjük össze magunkat, tanítsuk a fiatalokat arra, hogy a szeretet mindent le tud győzni - hangoztatta Kozma Imre, aki a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító vezetőjeként a Betegápoló Irgalmas Rendet is felkarolta, hogy hozzájáruljon az európai atyák örökségének, az istenhitnek a fenntartásához. - Ha ezt elengedjük, végünk van - szólt az üzenet.

Címkék#vallás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!