Hírek

2017.07.06. 16:14

Európa kollektív védelmére készülnek

Győr - Nem csak vasúton – mint arról korábban beszámoltunk - hanem közúti konvojban is érkeztek amerikai katonák Magyarországra.

Balogh Ákos

Ők a napokban a Szentesi Fokos 2017 gyakorlat keretében, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred éves tervezett vízi átkelési gyakorlatára alapozva, de a Saber Guardian 2017, gyakorlatsorozat keretében a napokban Győrben, a Mosoni-Dunán gyakorolták a folyóvíz jelentette akadály leküzdését nappali és éjjeli körülmények között.

Magyar és amerikai katonák közösen létesítettek pontonhidat a Mosoni-Dunán a harcjárművek átkeléséhez Fotó: Benedek Levente

Mivel a Saber Guardian nagyláthatóságú gyakorlat stratégiai súlypontja a Fekete-tengeri régióban, azaz Romániában és Bulgáriában van ezért a vízi átkelést követően közúton, ahogy az a tavalyi évben is történt várhatóan a 82-es főúton egészen Gyulafirátótig vonulnak majd főként Stryker páncélozott harcjárművekkel, terepjárókkal és teherautókkal szövetségeseink. Itt bekapcsolódnak a már említett Visegrádi Országok gyakorlatába, a Brave Warrior-ba, és csak ezt követően indulnak tovább a célállomásuk felé.

Részben továbbra is közúton, részben pedig a levegőben, miután az MH Pápa Bázisrepülőtéren ebben az időben zajlik majd, mintegy 3500 amerikai katona részvételével a Swift Response 2017. Hozzájuk kapcsolódva, nagyjából tizenhét katonai C-130-as szállítórepülőgéppel, ejtőernyős művelettel érkeznek meg a katonák Romániába és Bulgáriába.

Stryker harcjármű kel át a magyar és amerikai katonák által létesítettek pontonhídon a Mosoni-Dunán

Bár minden gyakorlat önállóan is komoly jelentőséggel bír, összességében elmondható, hogy Európában az idei év legnagyobb egymásra épülő gyakorlatsorozata zajlik huszonkét résztvevő ország, összesen mintegy 25 000 katonájának bevetésével, melynek célja a kollektív kiképzés és felkészítés Európa kollektív védelmére, egyben demonstrálja az Amerikai Egyesült Államok elkötelezettségét is szövetségesei felé.

Előzmény:

Amerikai tankok vonultak Hajmáskéren

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!