Hírek

2007.09.10. 02:29

Európa a színpadon

Balatonfüred (kgy) - Könyvbemutatók és kiállítások jellemezték az idei, tizenötödik balatonfüredi nemzetközi költőtalálkozót és a Salvatore Quasimodo-költőverseny díjkiosztó ünnepségét pénteken és szombaton.

Kellei György

Dr. Praznovszky Mihály irodalomtörténész vezetésével pénteken este és szombaton délelőtt négy könyvbemutatót tartottak. A költőversenyre jelent meg az Európa a színpadon című, 27 fiatal uniós szerző egyfelvonásosának első kötete, valamint lapunk munkatársa, Kellei György Hárs a Tagore sétányon című munkája, amely a költőverseny másfél évtizedét foglalja össze. A kultúra fái Balatonfüreden, valamint Corrado Calabro olasz poéta A szemhéjak alatt (fordította Baranyi Ferenc) című kötete magyar- olasz nyelven jelent meg.

A gazdag programban két tárlat is szerepelt, Giuseppe Smerilli fotóművész alkotásai a Kisfaludy Galériában, Mario Zappa festőművészé a kerek templom galériájában láthatók.

A Quasimodo emlékfájánál és szobránál tartott szombati megemlékezés díjkiosztó gálaműsorral folytatódott az Annna Grand Hotel dísztermében, ahol dr. Bóka István polgármester nyitotta meg az ünnepséget, amelyen megemlékezett a pár esztendeje elhunyt Szabó György íróról, a költőverseny egyik szellemi atyjáról. Paolo Guido Spinel-li olasz nagykövet a költészet oltalmat, vigaszt adó szere-pét emelte ki köszöntőjében, majd Bogyay Katalin kulturális szakállamtitkár a hagyományok fontosságát hangsúlyozta, míg Kalász Márton, az írószövetség elnöke a reformkori szellem folytatására hívta fel az ünnepségen jelen lévők figyelmét.

Az idei éveben a Quasimodo-emlékdíjat a Kiskunfél-egyházán élő Miklya Zsolt kapta Amit hoztál... című költeményéért, különdíjas lett Sztanó László és Szálinger Balázs. Kilencen elismerő oklevelet kaptak. A Bertha Bulcsu-emlékdíjat negyedik alkalommal adták át a költői díjjal párhuzamosan. Tóth Krisztina, Gyárfás Endre, Vasy Géza, Végh Attila részesült elismerésben. A tavalyi nyertes versekből készült kisfilmekért Nagy Anikó és Medgyesi Gabriella kapott díjat. Az idei díjazott verseket Alessandro Quasimodo és Lukács Sándor színművészek adták elő.

A gála a veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar koncertjével zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!