Hírek

2016.12.19. 18:18

Etikai eljárás indult az onkológus-nőgyógyász ellen

Veszprém – Akár két évre is kizárhatják az orvosi kamarából a Csolnoky Ferenc Kórház december elején jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt nőgyógyász-onkológusát, amennyiben súlyos etikai vétséget állapít meg a szervezet etikai bizottsága.

Marton Attila

Az ügyben nyílt levelet tett közzé a napokban az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete, amelyben az orvosi kamara etikai kollégiumának elnökét az orvos-beteg bizalom megóvása érdekében arra kérik,  adjon állásfoglalást a vizsgálat eredményéről.

Megkeresésünkre Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke elmondta, a Csolnoky Ferenc Kórház nőgyógyász-onkológusa ellen két héttel ezelőtt, vagyis a másodfokú ítélet megszületésének napjaiban indult etikai vizsgálat. Az orvos ügyét első fokon a MOK Veszprém megyei szervezetének etikai bizottsága tárgyalja, várhatóan jövő év elején. Amennyiben ott elmarasztalják,  a szervezet országos etikai bizottsága elé kerül az ügy, és születhet jogerős döntés, amelynek kimenetele akár a kamarai tagságból való kizárás is lehet.

A végleges döntés 2017 első negyedévében várható. A kizárás a jelenlegi szabályok alapján legfeljebb két évre szólhat. A kamarai elnök elmondta, az eddigi információi alapján az ügy a súlyos etikai vétségek kategóriájába tartozik: közel másfél évtizede vezeti a szervezetet, ám ilyen durva kihágással még nem találkozott. Kijelentette, az ügy sokat árt a hazai orvoskarnak, meggyőződése szerint ilyen esetben kellő időben és eréllyel kell kizárnia magából az orvostársadalomnak a hasonlóan súlyos jogsértéseket elkövető doktorokat.

A Csolnoky kórház nőgyógyász-onkológusát a Veszprémi Törvényszék másodfokon két év, öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte vesztegetés miatt, a munkavégzéstől azonban nem tiltották el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!