Hírek

2016.10.14. 11:24

Hattyúetetés a családi program? - Előbb olvassa el mit javasol a szakértő!

Balatonfüred – Karcsúak, fehérek, sokak kedvencei. És összepiszkítják a Balaton-partot, a strandokat és agresszívek is. Etessük, vagy zavarjuk a hattyúkat?

Forgács Ádám

Szakemberek szerint inkább ne etessük. Erre több tábla is figyelmeztet a Balaton-parton, mégis családok kedvenc délutáni, hétvégi elfoglaltsága a hattyúk etetése.

Fotó: Balogh Ákos

Általában házi koszttal, kenyérrel, nem egyszer penészes pékáruval – mondván, a madárnak úgyis mindegy. Pedig nem mindegy, a romlott ételtől az állat elpusztul.

Fotó: Sipos Ottó Tibor

A Balaton-parti strandok üzemeltetőinek sem hiányzik, hogy folyamatosan takarítsanak a hattyúk után. A téma a Balatoni Szövetség legutóbbi ülésén is szóba került, ahol az MTI beszámolója szerint dr. Nagy Lajos, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa a hattyúkkal kapcsolatban közölte, ezek a madarak nem természeti, hanem humán-egészségügyi gondot jelenthetnek a standokon, amely ellen rendszeres riasztásukkal és etetésük megtiltásával lehet védekezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!