Hírek

2016.10.27. 20:35

És mi lesz a hamvakkal? Veszprémben egyre többen szórják halottaik porát

Temetkezési útmutatást közölt a vatikáni Hittani Kongregáció halottak napja előtt, hangsúlyozva, hogy az egyház a hívők számára nem engedélyezi az elhunytak hamvainak otthoni őrzését, valamint a hamvak szétszórását sem. Veszprémben ugyanakkor mind többen szórják halottaik porát.

Forgács Ádám

A kongregáció hangsúlyozza, hogy az egyház a halottaknak a temetőben vagy más felszentelt helyen való temetését szorgalmazza, többek között azért, mivel a hagyományos temetkezési hely elősegíti az elhunytakról való megemlékezést és a hozzájuk intézett ima lehetőségét a halottak ,,elrejtése" és ,,magántulajdonként" való kezelése helyett.

Megkérdeztük a VKSZ Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-t, miként vélekednek a kongregáció közleményének helyi hatásáról. Megítélésünk szerint a hamvasztásos temetésekre nem lesz hatása, vagyis a hamvasztásos temetések száma változatlan marad.

A veszprémi Vámosi úti temető szóróparcellájában évente 30-35 temetést tartanak
Archív fotó: Szabó Péter Dániel

Tájékoztatásuk szerint a veszprémi köztemetőkben évi 300–350 a hamvasztásos temetések száma, ez az összes temetés mintegy 70 százaléka. Arról nincs információja a zrt.-nek, hogy hányan viszik haza, vagy hogy hányan temetik el altemplomokban szeretteik hamvait.

A Vámosi úti temetőben hamvak szórására kialakított parcella van, a szökőkút csak a földi lét egyik alkotóelemének képi megjelenítése – közölte a zrt. A hamvak ,,szórása" tulajdonképpen csak a megnevezést jelenti, a hamvak éppen úgy a földbe kerülnek, mint a hagyományos urnás temetéseknél, csak nincs sírásás és nincs díszurna – tudtuk meg.

Veszprémben évek óta emelkedő tendenciát mutat a szórásos temetést kérők száma, egy évben 30–40 ilyen temetés történik. ,,A hamvak hazavitelén kívül egyéb extremitás nem történt a gyakorlatunkban" – közölte a zrt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!