Hírek

2017.07.14. 16:22

Értekezlet és koszorúzás a pápai városbarátoknál

Pápa – Munkamegbeszélést tartott szerdán az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet (EpVE) a Jókai Mór Városi Könyvtárban a közelgő Kossuth-emlékévfordulók előkészítése céljából.

Laskovics Márió

Az egylet ügyvivője, Kerecsényi Zoltán beszámolt az elmúlt hetekben, a Kossuth-emlékprojekt keretében végzett újabb, környékbeli '48/49-es honvédsírok felkereséséről. Jártak például Magyargencsen, Homokbödögén, Ugodon, Vanyolán, Pápanyőgéren, emlékszalaggal, koszorúval, virággal megjelölve a sírokat. Kiemelte, hogy az idős Klapka György Kossuth Lajos Pápa város díszpolgárává választása (1887. szeptember 21.) után pár nappal érkezett Pápára, majd Ugodra, ahol szüreten és az aradi vértanúk tiszteletére tartott gyászmisén vett részt. A legendás '48-as honvédtábornok, helyettes hadügyminiszter emlékét az ugodi római katolikus plébánia épületében márványtábla hirdeti.

Az „Elsősorban pápai” - Városbarát Egylet a városi könyvtárban tartotta összejövetelét

Az alkalmon a jelenlévők felidézték a hetven éve tragikus körülmények között meghalt orosz származású pápai festőművész, rajztanár, Istenes-Iscserekov András alakját is, akinek emlékét fel szeretnék karolni. Kerecsényi Zoltán elmondta, a napokban jártak mezőlaki, elhanyagolt sírhantjánál. Amennyire lehetett, megtisztították a gaztól, majd a kidőlt, korhadt fakeresztet felállították, elé helyezték koszorújukat. Elhatározták, megmentik az síremlékhelyet, ezért egy kopjafa elkészítéséhez önkéntes alkotót keresnek.

A megbeszélést követően megkoszorúzták Bocsor István emléktábláját

De ki is volt Istenes-Iscserekov András? Az 1915-ben született festőművész 1928 és '36 között Pápán, a Református Kollégiumban tanult, majd a városban élt. A Képzőművészeti Főiskolán Glatz Oszkár és Aba Novák Vilmos tanítványa volt. Pápára visszatérve 1943-tól geometriát tanított a Református Gimnáziumban. Festői pályája sikeresnek indult, már főiskolásként pályázatokat nyert. 1941 után több budapesti és vidéki tárlaton szerepelt. Pápán 1967-ben és 1996-ban emlékkiállítást rendeztek munkáiból. Művei közül légiesen könnyed, érzékeny színvilágú akvarelljei emelkednek ki.

A Bakony és a Balaton természeti szépségeinek megörökítésével tájképeket, virágcsendéleteket festett posztimpresszionista stílusban. Részt vett a mohácsi művésztelep munkájában. József Attilát tekintette szellemi példaképének, a költő verseihez fametszet-illusztrációkat készített. Életkörülményeinek és egészségi állapotának romlása érzékeny idegrendszerét súlyosan megviselte. Helyzetéből kiutat nem látva Mezőlak közelében a vonat elé vetette magát.

A mezőlaki Kossuth utcában, a református templom melletti parkban tizenöt éve áll egy oszlopszerű tábla emlékére, Heitler László pápai festő, művészettörténész, tanár alkotása. Tizenöt éve emelték fa-sírkeresztjét is a temetőben – tudtuk meg az ügyvivőtől.

A munkaértekezlet végén a résztvevők a Széchenyi utcában megkoszorúzták a 210 éve született Bocsor István professzor hajdani lakóházán álló emléktábláját. Illetve az ő alakját A karthagói harangok című költeményében megörökítő Kozma Andor költő, valamint 120 éve elhunyt édesapja, Kozma Sándor, a magyar királyi államügyészség megteremtője, első államügyésze emléktáblája alá Vida Sándor önkéntes, gecsei alpolgármester helyezett el koszorút.

Kozma Andor emléktáblájára a gecsei alpolgármester helyezte el koszorúját

Az EpVE a hátralévő egy hónapot a szeptemberi, pápai Kossuth-emlékalkalmak előkészítésével tölti. Már folynak a Kossuth és kora című emlékkiállítás anyagának összeállítási munkálatai, a Kossuth utcára tervezett Kossuth-emléktábla kivitelezésének előkészületei, a Kossuth díszpolgársági évfordulónapjára tervezett pápai ünnepi ülés forgatókönyvének összeállítása. Illetve még további '48/49-es emlékhelyek fölkeresése is szerepel a teendők között, valamint újabb Kossuth-domborműveket is adományoznak: a bakonytamási Kossuth Csárdának és Gecse községnek - árulta el Kerecsényi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!