Értéket teremtettek - Közfoglalkoztatás keretében dolgoztak a hajléktalanok

2017. április 21., 08:30 szerző: Kutasi Zsófia fotós: Kutasi Zsófia
komment
Veszprém - A téli ellátási időszak során csökkent az utcán élők száma, előfordult, hogy közel hatvan embert fogadtak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat éjjeli menedékhelyén.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza intézményvezetője elmondta, a téli időszak elején, novemberben az enyhébb időjárástól függetlenül a szokásoknak megfelelően megkezdődtek a kiterjesztett intézkedések; az utcai szolgálat fokozott jelenléttel dolgozott, a teajáratok száma heti 1-ről 3-ra emelkedett, elindultak azok a szolgáltatások, melyeknek célja, hogy az utcán élőket az intézménybe vonzzák az úgynevezett alacsony küszöbű ellátásokkal. Idén a hideg időszak alatt előfordult, hogy a nappali melegedőben egyszerre 50-60 ember is tartózkodott.

Az intézményi kihasználtságban a korábbi évekhez hasonló tendencia volt a jellemző. Szaller Péter kiemelte, télen jóval többen térnek be az intézménybe.Ennek következtében az utcán élők száma csökken - tudtuk meg Szaller Pétertől. Az utcai szolgálat 24 órás telefonügyeletet biztosított. Hetvenkilenc hívásra reagáltak a szakemberek és a rászorulókat az intézménybe szállították. Az utcai szolgálat huszonnégy órás készenléte április 7-ével véget ért, azonban az alacsony küszöbű férőhelyeket a hónap végéig működtetik.

Szaller Péter intézményvezető elmondta: foglalkoztatással, képzésekkel, mentális támogatással a cél a komplex ellátás biztosítása
Fotó: Kutasi Zsófia

Az alacsony küszöbű férőhelyen hidegebb időszakokban 16-17 ember éjszakázott, mostanra ez 5-6 főre csökkent. Az átmeneti szállások és az éjjeli menedékhely kihasználtsága is magasabb volt, időnként az éjjeli menedékhely 42 férőhelyére 40-45 ember is jutott. A plusz férőhelyeket fertőtleníthető bőrszivacsokkal biztosították.

Idén sikeresen működtették a belügyminisztérium hajléktalan-közfoglalkoztatási programját: a hajléktalanok közterületen szemetet szedtek, télen a Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.-vel együttműködve segítették az utcák sózását, síkosságmentesítését. A program 2018 végéig működik, célja a hajléktalan emberek munkájával közösségi értékek teremtése.

Az idei tervek között szerepel két európai uniós forrásból megvalósuló EFOP-program, amely az utcán élőket segítené lakhatáshoz. Szaller Péter elmondta, foglalkoztatással, képzésekkel, mentális támogatással a cél a komplex ellátás biztosítása. Tervben van továbbá az átmeneti intézmények korszerűsítése, az éjjeli menedékhely és átmeneti szállás felújítása.

 

Kutasi Zsófia

2017. április 21., 08:30 szerző: Kutasi Zsófia fotós: Kutasi Zsófia

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...