Hírek

2016.04.21. 18:34

Erősítik a generációk közötti kapcsolatot - Múltidéző szövegek

Veszprém – Egyéni életutak és történelmi sorsfordulók mellett a megyeszékhelyhez kötődő szakemberekről, és ma már ritkaságszámba menő hivatásokról is írtak a Mesél a múlt pályázaton indulók. A díjakat a Generációk napja nevű rendezvényen adták át csütörtökön.

Marton Attila

A pályázatot harmadszor írta ki a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete, a Szenior Tanácsadók Társasága és a veszprémi önkormányzat.  A diákok olyan írásokat küldtek be, amelyekben családtagok, vagy egy-egy szakma jeles képviselői mondták el életük eseményeit. Némedi Lajos alpolgármester köszöntője után valamennyi pályázó díjakat vehetett át, köztük Ábrahám Enikő, Juhász Janka és Porga Boróka a Napló elismerését. Balla Emőke, lapunk vezető riportere bejelentette, valamennyi díjazott nyomdai és szerkesztőségi bejáráson vehet részt a Napló jóvoltából.

A legtöbb pályamunka a Vetési Albert Gimnáziumból érkezett. Holéczy Laura Anna írásában egy vidéki iparos életébe enged bepillantást, Fazekas Laura Gubicza László korábbi városi főépítész életútját idézte fel, míg Csóri Bence nagymamája, Ruzsovics Józsefné élettörténetét dolgozta fel. Bögi Dóra Jakabné Éva, Horváth Eszter pedig Horváth Antal életútjába adott betekintést. A diákok mellett a tanulókat felkészítő Kocán Bélát is díjazták, a pedagógus az önkormányzat és a Veszprémi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesületének elismeréseit vehette át.


A Padányi Biró Márton Katolikus Iskolából négy tanuló adott be pályamunkát. Porga Boróka szépapja, Illikmann György csutorás mesterről írt, Temesi Márton nagypapája, Kiss Istvánt kérdezte a vegyiparról, Juhász Janka Rostetter Szilveszter orgonista életútjáról írt, míg Kámán Júlia nagymamáját, Szőke Istvánnét mutatja be írásában. A diákokat Krámli Zsuzsanna és Kámánné Szőke Katalin készítették fel.

A Báthory István Általános Iskola tanulói, Horváth Beatrix Máté Valéria fodrászmesterről írt, Szabó Virág Laki Pál vegyészmérnök, újságíró pályafutását mutatta be írásában, a diákokat Nagy Sándorné készítette fel. Ábrahám Enikő, a Pannon Egyetem hallgatója Labancz Évával idézte fel az 1956-os eseményeket, Vörös László, a Lovassy gimnázium diákja Csiszár Józsefné történeteit jegyezte fel.

A díjátadón közreműködtek a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió növendékei, Keller Márton, a Padányi iskola tanulója, a Kis-Bakony Táncegyüttes, és a Veszprémi Petőfi Színház színészei, Vajda Károly és Máté P. Gábor, utóbbi a diákok pályamunkáiból olvasott fel szemelvényeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!