Hírek

2017.05.09. 10:42

Éremeső a Veszprém megyei boroknak

Kiválóan szerepelt több Veszprém megyei borászat is a Mun-Dus Nemzetközi Borversenyen a csallóközi városban, Dunaszerdahelyen.

Sági Ági

A kétévente, ötödik alkalommal szervezett versenyre 15 ország 626 bormintáját nevezték. A borbírálók 94-en voltak és 10 országból érkeztek.  16 csoportban, a 100 pontos bírálati rendszerben dolgoztak, és 7 kategóriában értékelték a borokat. Ezen a versenyen nem fajtákat hasonlítanak össze, hanem kategóriákat, így például a fehér száraz borok kategóriájában egymás ellen versenyzett az olaszrizling, a juhfark, a zenit, a cserszegi fűszeres és más száraz fehér bor is. Ez volt a legnépesebb kategória 252 mintával, és ebben a kategóriában lett champion, azaz abszolút első az aszófői Fodorvin Családi Pincészet 2016-os olaszrizlingje 93,5 ponttal.

Fodor Gábor, Fodorné Sárvári Erzsébet és Fodor Gyula a verseny után a Champion díjjal
Fotó: Fodorvin Családi Pincészet

- Ez egy reduktív technológiával készült, illatos rizling, tulajdonképpen a pincészetünk alapbora. Már harmadik alkalommal vettünk részt ezen a versenyen, és nagyon örülünk a sikernek, ez a bort a hegyközségi borversenyen már aranyérmes lett, és most elindítjuk a balatonfüredi városi borversenyen is- mondta el lapunknak Fodor Dorina szőlész- borász mérnök.

A versenyen több Veszprém megyei borászat is kiemelkedően szerepelt. A száraz fehér bor kategóriában a balatonfüredi Koczor pincészet 2015-ös rajnai rizlingje, a természetesen édes kategóriában olaszrizlingje és furmintja is aranyérmet kapott. A balatonfőkajári Feind pincészet sauvignon blanc, cabernet sauvignon rozé, merlot, Cabernet Franc borai arany, Shiraz bora pedig nagyaranyat szerzett. A Badacsonyi Bajnóczy pince olaszrizlingjéért kapott aranyérmet. Dunaszerdahelyen a nemzetközi borverseny három napos borfesztivállal ért véget, ahol a borszeretők a versenyző borokat kóstolhatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!