Hírek

2016.10.20. 11:53

Erdélyi hattyúdalocska - Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla bemutatták legújabb köteteiket

Veszprém - Az ismert szerzőpáros, Váradi Péter Pál és Lőwey Lilla vetített képes előadáson mutatták be legújabb, 43. kötetüket és a jövő évi falinaptárt.

Balla Emőke

Váradi Péter Pálfotográfus  1989-től kezdve foglalkozik honismereti fotóalbumok készítésével. A fényképeket Erdélyben, az adott tájegység területén készíti, a szöveget gyűjtőmunka alapján felesége, Lőwey Lilla írja. Fő feladatuknak Erdély feltérképezését és bemutatását tartják.

A polgármester gratulált a minőségi és értékteremtő munkának az eredményeihez.
Fotó: Pesthy Márton

Első közös munkájuk, a Tél a havason című irodalmi fotóalbum után már nem csak szerzőtársak, házastársak lettek, Lőwey Lilla válogatott verseket a kötethez. Az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban tartott rendezvényen az irodalmi szerkesztő a kezdetekről, majd a későbbi könyvek születéséről is mesélt. Irodalmi és honismereti fotóalbumokat adtak ki (Sütő András író nevezte így a köteteket – a szerk.), a szerzőpáros bejárta többek között a gyergyói medencét, Nagy-Küküllő és a Gyimesek vidékét, Szovátát, Sepsiszentgyörgyöt, Marosvásárhelyt.

Lőwey Lilla felidézte az útjaik során átélt élményeket, tanárokkal, helytörténészekkel, írókkal, papokkal való találkozásaikat. A jóságot, szeretetet, békességet hozzák el könyveikkel, mondta a szerző.

Veszprémben élnek, innen utaznak Erdélybe, illett, hogy egy kötet Veszprémet is megörökítse, munkásságuk végéhez közeledve. Az Erdély – Hattyúdalocska – Veszprém felé - Erdély felé (Életünk – Útjaink) című kötet most jelent meg, ezt mutatták be a Keleti – Kárpátok - Szórványmagyarság 2. című kötettel, valamint a 2017-es falinaptárral, a Tamási Áron Emléklapokkal együtt.

A könyvbemutatón a verseket Soós Andrea előadóművész tolmácsolta. Porga Gyula polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, a szerzőpáros munkája olyan, mint a gyöngyhalászoké: helyettünk merülnek a tenger alá, felhozzák az igazgyöngyöket, évről-évre bemutatják nekünk Erdélyt, a határon kívül rekedt csodálatos tájakat és embereket. Könyveik az igaz Erdélyt tükrözik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!