Hírek

2016.11.14. 21:03

Emléktábla és szobor Szent Mártonnak

Csabrendek, Nyirespuszta - Szent Márton búcsúján emléktábla és szobor avatással ünnepeltek a településen – tájékoztatta lapunkat Mógerné Molnár Ildikó művelődésszervező.

Penk Tímea

Vasárnap délelőtt Könnyid Sándor családi házánál, a Nyirespuszta alapításakor elsőként épített épületénél, a helyi vallásgyakorlás fontos helyszínénél kezdődött az ünnepség. A ház falán ma már emléktábla hirdeti a család áldozatvállalását azért, hogy legyen hol vallását gyakorolni a kis közösségnek. A kezdetekben egy szoba adott helyet a miséknek, később az épület átépítésével, annak egyik gazdasági részében került berendezésre a kis miseszoba. 2014 novemberéig, az új, önálló kápolna felszenteléséig adott helyet a család, az épület szentmiséknek, litániáknak, elsőáldozásoknak.

A rendezvényen Turcsi József polgármester a család és a családdal szorosan összefonódó hitélet történetét ismertette a jelenlévőkkel. Az emléktáblát Turcsi József és Könnyid Sándor leplezték le, Bagi Ádám plébániai helytartó áldotta meg. A család nevében Könnyid Imre mondott köszönetet.

Fenyvesi Zoltán, Lugosi László, Bagi Ádám Turcsi József

Fotó: Csabrendeki önkormányzat

Az emléktábla átadását követően a kápolnába vonultak a vendégek, hogy részt vegyenek a búcsú napi szentmisén, majd a kápolna előtt gyülekeztek a hívek, köztük Lugossy László, a Szent Márton-szobor készítője, valamint a Nemzetközi Szent György Lovagrend Komárom-Esztergom Megyei Priorátusa képviselői.

A szobornál a csabrendeki Szent Lőrinc templomi kórus énekelt Szent Márton-énekeket, majd Vági Bálint szavalta el Csanád Béla Szent Márton című versét. Az egybegyűlteket Fenyvesi Zoltán a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte ünnepi gondolataival. A szobrot Turcsi József polgármester és Bagi Ádám plébániai kormányzó leplezte le, majd áldotta meg. A rendezvény végén a nyirespusztai kultúrházban szerény vendéglátással köszöntötték a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!