Hírek

2017.07.03. 18:51

Emlékezés, koszorúzás és muri a bableves körül

Endrődi-Jókai-Mihálkovics bablevesmurija hagyományos a településen. Az eseménnyel egy 1886-os történetet elevenítettek fel. A Sirály parkban Jókai Mór szobránál Ferenczy Gábor alpolgármester és Báró Béla jegyző is koszorút helyezett el.

Sági Ági

A Balaton-parti településen 18. alkalommal tartották meg a programot, ahol három reformkori kiválóságra emlékeztek.

Endrődi Sándor író- műfordítónak Alsóőrsön nyaralója és szőlője is volt, ahol sok időt töltött. Az 1870-1880-as években gyakran járt Balatonfüreden, jó barátság fűzte Jókai Mórhoz és feleségéhez. 1886-ban született meg Béla fia, akit Jókai Mór felesége, Laborfalvy Róza Balatonfüreden tartott keresztvíz alá. A történet szerint Füredről vitorlázott vissza Endrődi és Jókai az alsóörsi nyaralóba, ahol ünnepeltek. Ennek a közös vitorlázásnak történetét írta meg Endrődi a Szélcsend alatt című elbeszélésében.

A Reformkori Hagyományőrzők Társasága a mólón Jókai szobrához vonult Fotó: Zórád Ferenc

A két íróra és közös barátjukra, Mihálkovics Tivadarra, az alsóörsi fürdőtelep megalapítójára emlékeztek a vidám irodalmi murin szombaton az alsóörsiek és vendégeik. - A programmal Endrődi Béla keresztelőjére emlékezünk - tájékoztatta lapunkat Kálmánfi Gábor rendezvényszervező. Elmondta, hogy a rendezvény hagyományosan a Jókai hajó érkezésével kezdődött. Alsóörs önkormányzata minden évben közös ünneplésre hívja a Reformkori Hagyományőrzők Társaságát, akik a Jókai hajóval jönnek Füredről. Balatonfüred Városi Koncert Fúvószenekarának térzenéjére a korhű ruhákba öltözött küldöttséggel kiegészülve a menet a móló előtt, a Sirály parkban álló Jókai-szoborhoz vonult. Itt mások mellett Ferenczy Gábor alsóörsi alpolgármester és Báró Béla jegyző koszorút helyezett el. Innen a menet az Endrődi parkba vonult, ahol a költő háza egykor állt. Itt, Endrődi Sándor emlékoszlopánál és Mihálkovics Tivadar közelben álló szobránál is koszorúkat helyeztek el.

A program a kultúrházban folytatódott, ahol felidézték a legendás keresztelőt is.

Amíg az ünnepség tartott, megfőtt a bableves. Az alsóörsi Napraforgó Óvodában több mint 250 adagot főztek erre az alkalomra, melyet az ünnepség után fogyasztottak el.

Endrődi Sándort Alsóörsön nagy tisztelet övezi. Utca, park és iskola viseli a nevét. Az alsóörsi parkban emlékműve, az iskolában emléktáblája is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!