Hírek

2017.03.10. 20:40

Emlékek 1956-ról - Sérült tanulók is felléptek a tüskevári rendezvényen

Tüskevár - Ha egy vezető a körülmények hatására fel tudja ismerni a korábbi téves ideológiát, elfogadja a népakaratot, átérzi, hol a helye, amikor tankok rohanják le hazáját, és tudatosan vállalja ezért a mártírságot, ez már önmagában is hősiesség - fogalmazott Vígh Ilona kuratóriumi elnök Nagy Imrére emlékezve.

Penk Tímea

A Perspektíva a Jövőért Alapítvány és a tüskevári önkormányzat közösen rendezte meg az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója tiszteletére összeállított programsorozat zárórendezvényét és díjkiosztó ünnepségét. A rendezvény védnökei, Wittner Mária egykori forradalmár, országgyűlési képviselő és Soltész Miklós államtitkár írásban köszöntötte a vendégeket. A hazafiságra, a nemes célokért való erő feletti küzdelmekre, a forradalom hazai és nemzetközi jelentőségére hívták fel a figyelmet, emlékezve a megtorlások áldozataira. Molnár Levente polgármester nagy megtiszteltetésként értékelte, hogy az országos rendezvényt Tüskeváron tartották. Ennek egyik okaként említette, hogy a Somló környékén is komoly ellenállási mozgalom szerveződött 1956-ban, valamint az alapítvány pályázatát egy tüskevári fiatal nyerte.

 

- 1956 egy visszájáról visszafordított igazság ünnepe is. Emlékezzünk azokra, akik szembeszálltak a világ akkori legnagyobb uralkodóival, akik utolsó lélegzetvételig a magyar szabadságot szerették volna kivívni, ami néhány napra sikerült is - mondta Molnár Levente.

Vígh Ilona szerint a téma még ma is kényes.

- Az 1956-os magyar forradalom történelmi és családi emlékei témakörben kiírt pályázat feldolgozása során jól látható, hogy a téma egyértelmű történelmi adatai és körülményei nem ismertek átfogóan a diákság körében - fogalmazta meg a kuratóriumi elnök. A pályázat nyertese a tüskevári Lejer Dominika, második a pátyi Molnár Hanna. Harmadik a kimlei Csáki Dániel és a pátyi Molnár Abigél. Különdíjat kapott a budapesti Simon Violetta. Az ünnepségen fellépett a Téka együttes, a Csalogány kórus és tanári zenekar. A Csalogány iskola diákjait Tárnoki Beatrix, Zsigmondné Ács Krisztina készítette fel, Fabényi Réka vezényelt. A riportfilmet Antal István készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!