Hírek

2015.08.24. 19:05

Klimatizált műtők - A légkondi jelentősen megemelné a költségeket

Megyei körkép – A műtők ugyan felszereltek klímával a megye kórházaiban, de a kórtermek többsége még nem. Az intézmények önerőből nem tudnak ilyen jelentős beruházást végezni.

Marton Attila

A központi műtő, az intenzív osztály, a laboratórium és az informatikai berendezések helyiségei felszereltek légkondicionálóval, köszönhetően az elmúlt évek fejlesztéseinek is, mondta el Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója. A vizsgálókban, valamint a szakrendelőben azonban nincs klíma, ezeket a helyiségeket hajnalban és éjszaka szellőztették át a kánikula idején, valamint több helyen ventilátorokkal igyekeztek elviselhetővé tenni a meleget, mondta a főigazgató.

A több hétig tartó hőség miatt nem kellett korlátozásokat bevezetni a veszprémi kórházban, műszaki szempontból is biztonságosan működött az intézmény, de mind a betegek, mind a személyzet nagy terhelésnek volt kitéve, mondta Rácz Jenő. Saját forrásból a kórház nem tudja megoldani, hogy minden osztályon klímaberendezések működjenek, ugyanis ehhez több száz millió forintra lenne szükség. Megjegyezte, ha a kórház teljesen klimatizált lenne, az áramfogyasztás a működési költségeket is jelentősen megnövelné. Hozzátette, ha a kezdődő európai uniós ciklusban lesznek olyan energetikai beruházásokra kiírások, amelyek lehetővé tennék klímák beszerelését, biztosan pályázni fognak. A gyermekosztályon és a szubintenzív részlegeken lenne még igazán lényeges a légkondicionálás, fűzte hozzá a főigazgató.

A Csolnoky kórház traumatológiai osztályának vizsgálójában már szereltek be klímaberendezést
Fotó: Balogh Ákos

Több osztályon használnak már klímaberendezést az ajkai Magyar Imre Kórházban. Legrégebb óta a központi műtőben, ide 1996-ban szereltek fel légkondicionálót, a sürgősségin négy éve, az aneszteziológiai-intenzív terápiás osztályon 2013 óta működik, míg a járóbeteg-ellátásban idéntől, közölte Nyári Ildikó főigazgató. Kifejtette, az intézmény terveiben szerepel a központi műtő klímaberendezéseinek cseréje, valamint új eszközök telepítése a fekvőbeteg-osztályokon, utóbbi beruházás azonban több száz millió forintba kerülne, és csak központi forrásból lehetne megvalósítani.

A rendelőintézetben és az újonnan épült kistérségi járóbeteg-ellátóban teljes körű a légkondicionálás, a rehabilitációs osztályon a kórtermekben nincs berendezés, a közösségi helyiségek például gyógytornahelyiségek viszont felszereltek klímával, közölte Vermes Tamás, a Zirci Erzsébet Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

Kerestük még a pápai Gróf Esterházy Kórház és Rendelőintézeti Szakrendelőt is, azonban írásban feltett kérdéseinkre még nem érkezett válasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!