Hírek

2017.08.18. 16:35

Először esni kell megtanulni a gólyalábbal

HEREND A III. Kézműves fesztivál vendégei voltak a Vaga Banda gólyalábasai. A vásári komédiások hagyományát követő miskolci csapat az egyórás műsor során a klasszikus cirkusz hangulatát varázsolta a fesztiválsátorba elefánt és gólya óriásbábokkal, tűznyeléssel, zsonglőrszámokkal, bűvészattrakcióval.

Molnár Sándor

A társulatot sokféle egyéniség alkotja az artistától a pedagógusig. Közös bennük, hogy szeretnek interaktív játékokat, illetve utcaszínház jellegű előadásokat létrehozni. Tíz éve járják az országot különleges produkciójukkal.

A gólyalábazás megtanulása ilyen szinten egy hosszú folyamat végeredménye.

- Két-három hónap alatt megtanulható, mert olyan, mint a biciklizés. Ha egyszer megtalálja az ember az egyensúlyt a gólyalábon, akkor azt gyakorlatilag már nem tudja elfelejteni - vélekedik Simonyi Zoltán porondmester, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy először esni kell megtanulni, ez a legfontosabb. Ha már biztonsággal tudunk esni, akkor már lehet akár nézők előtt is szerepelni. A csoport által használt gólyalábak közül a legmagasabb 110 centiméter hosszú. Viszont ha az előadás megkívánja, akkor akár ennél magasabb lábat is bevállalnak.

A Vaga Banda gólyalábasai elvarázsolták utcaszínház jellegű előadásukkal a herendi gyerekeket Fotó: A szerző

A Vaga Bandának többféle műsora van, amelyeket mindig az adott helyhez próbálnak igazítani. Az előadások interaktívak, sok-sok improvizációból épülnek fel, de természetesen vannak bevált elemek is a produkciókban. Sokfelé járnak az országban, sőt már felléptek Ausztriában, Szlovákiában és Erdélyben is.

Herenden az Óriáscirkusz című előadásukat mutatták be, amelyben a boldog béke-idők ligeti hangulatát hívták életre. Bemutatkozott Csőrösi Kelep Elek, a világutazó gólya és Jázmin, a bájos elefánthölgy óriásbáb formájában. Láthattak bűvész- és zsonglőrattrakciót a helyi gyerekek bevonásával, sőt igazi tűznyelőművészt is! Néha kisebb csetepaté támadt a porondon, de a közönség segítségével minden jóra fordult a végére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!