Hírek

2017.07.16. 20:35

Elöregedő szakma: Kevés fiatal áll háziorvosnak

VESZPRÉM, ZÁNKA Miközben országosan egyre több körzetbe keresnek háziorvost, Veszprém megyében kevés a betöltetlen praxis. A doktorok átlag-életkora azonban folyamatosan emelkedik.

Marton Attila

Lestyán János, a Magyar Orvosi Kamara Veszprém Megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, elsősorban a nem megfelelő finanszírozás az oka annak, hogy a fiatalok nem választják a háziorvosi hivatást, amelyet szolid jövedelem, helyhez kötöttség és felelősség jellemez. Az utóbbi években volt törekvés a praxishoz jutás motiválására. Már több országban bevált az a premizálási rendszer, ami lehetővé teszi, hogy az aprófalvakban munkát vállalók jelentősen nagyobb jövedelemhez jussanak. Ez még akadozik hazánkban. Ugyanakkor Veszprém megye viszonylag szerencsés helyzetben van, mert a Balaton közelsége sokaknak vonzóvá teszi az itteni háziorvosi munkát. Az elnök kiemelte, a kamara másfél évtizede jelzi a politikai szereplőknek, hogy az egészség-ügyben szakemberhiány lesz. Történtek pozitív változások az utóbbi években, de ez egyelőre kevés a probléma megoldására.

Lestyán János megjegyezte, egy szakorvos képzése több mint tíz év a gimnázium után, így egyik pillanatról a másikra nem fog megoldódni az orvoshiány. A háziorvosi szakma egyre inkább elöregszik, de akadnak pozitív példák. Január óta tölti be a tavaly üresen maradt zánkai háziorvosi praxist Oláh Kálmán. A fiatal, mindössze 35 éves szakember Csongrád megyéből érkezett, döntésében szerepet játszott, hogy több település is tartozik a körzethez, valamint az, hogy ez az ország egyik legfejlettebb régiója. Elmondta, elsősorban azért választotta a háziorvosi hivatást, mert mindig is vonzotta, hogy szoros kapcsolatot alakítson ki a betegeivel, amire egy kórházban nem lenne esélye.

Kevés fiatal orvos választja a háziorvoslást. Oláh Kálmán zánkai doktor a kivételek közé tartozik
Fotó: Penovác Károly

- A háziorvost több helyen családorvosnak hívják, az elnevezés nem véletlen, ugyanis egy kistelepülésen a doktor idővel szinte a betegek családtagjává válik. Emellett háziorvosként olyan sokrétű tevékenységet láthatok el, ami más szakterületen nem fordulhatna elő: az alap-ellátás mellett olykor része a munkámnak a sürgősségi betegellátás - a falvakban sokszor a háziorvost értesítik először baj esetén -, és hangsúlyosan megjelennek benne a megelőzési feladatok is - magyarázza a háziorvos.A kamara adatai szerint mintegy 250 háziorvosi praxis működik a megyében.

Jelenleg öt vegyes és három házi gyermekorvosi praxis betöltetlen, azonban rövidesen változik a helyzet: augusztustól betöltik a lesenceistvándi körzetet, novembertől pedig a 2015 óta üres várpalotai gyermekorvosi praxist. A statisztika szerint a megyében dolgozó háziorvosok átlagéletkora 60 év körül van, az adat azonban évek óta emelkedik. A háziorvosok többsége az 50-60 éves korosztályba tartozik, és sokan dolgoznak a nyugdíjkorhatár betöltése után is. A legfiatalabb háziorvos 34, a legidősebb 76 éves, valamint két 80 évesnél is idősebb szakember is aktív, ők helyettesítő háziorvosként dolgoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!