Hírek

2015.07.29. 10:52

Előnyösebben is irthatóak - Környezetbarát eszközökkel is védekezhetünk a szúnyogok ellen

Veszprém - Hazánkban főként vegyszeres szúnyoggyérítést alkalmaznak. Habár a módszer azonnal megoldást kínál az aktuális szúnyogártalomra, hátrányaiból azonban sokkal több van, mint előnyeiből tudtuk meg Gajda Zita kutató biológustól és Szepesszentgyörgyi Ádám ökológustól, a szúnyoggyérítés szakértőitől.

Szám Dorottya

A kémiai irtás Magyarországon jelenleg a legismertebb és leggyakrabban alkalmazott módszer. A kifejlett, repülő szúnyogokat pusztítja el kémiai úton előállított, nem-szelektív neurotoxinokkal, melyek az idegrendszert károsítják. Nem igényel nagy szakértelmet, ami többnyire a szúnyog-együttes egyedszámának meghatározásából, és a rövidtávon várható alakulásából áll.

Rendszerint csak foltokat kezelnek, többnyire a lakott települések területét, és nem a csípőszúnyogok általános élőhelyeit. A módszer kétségtelen előnye, hogy azonnali megoldást kínál az aktuális szúnyogártalomra.

Gajda Zita kutató biológus és Szepesszentgyörgyi Ádám ökológus, a szúnyoggyérítés szakértői Fotó:archív

Hátrányokból azonban sajnos sokkal több van, mint előnyből. Ezek közül az egyik, hogy a felhasznált kémiai vegyszerek nem szelektívek, vagyis általános rovarölő hatással bírnak. Emellett, a kockázatos kategóriába sorolandóak, tekintettel arra, hogy az eddig engedélyezett szúnyogirtó szerek közül többet betiltottak később kiderülő egészség- és környezetkárosító mellékhatásaik miatt. Továbbá nem biztosít tartós megoldást, mivel a kezeletlen területekről a csípőszúnyogok berepülése folyamatos, amely miatt többszöri permetezésre is szükség van.

Mi több, a vegyszerekkel szemben kialakuló rezisztencia (ellenálló képesség) megjelenésével is számolni kell.

A környezettudatos módszer a csípőszúnyog ártalom megelőzésének környezetbarát és szelektív eszközeit alkalmazza, amely elemeiben több mint a biológiai készítmények egyedüli felhasználása. Egy olyan komplex védekezési stratégia, amely az adott terület földrajzi és ökológiai adottságainak megfelelően alkalmazza a környezetrendezést és a lárvák ellen ható mikrobiológiai készítményeken kívül segítségül hívja a csípőszúnyogok egyéb természetes ellenségeit is. Kétségkívül, bizonyos tenyészővíz típusok esetén a legnagyobb szerep a biológiai készítményeknek jut, amelyek eredményes alkalmazáshoz elengedhetetlen a tenyészővizek előzetes feltérképezése, a megfelelő szakmai háttér és a rendszeres terepi jelenléten kívül a hatékony kijuttatási technológia megtalálása is.

Talán a legfontosabb előnye, hogy preventív megoldást kínál, vagyis a csípéseikkel zaklató repülő szúnyogok ki sem fejlődnek. Mindamellett szelektív, az előírt dózisban csak a csípő~ és púposszúnyogok lárváit pusztítja el. A szakszerűen kezelt tenyészővizekben 98-100 százalékos hatékonyság érhető el. Gazdasági szempontból nem elhanyagolható, hogy a leginkább költséghatékony gyérítési mód, mivel csak a lárvákkal terhelt víztereket kell kezelni, amely a kémiai imágógyérítés során lepermetezett területeknek csupán 10 százalékát teszi ki a tapasztalatok alapján.

Hátrányaként hozható fel, hogy munkaigényes, rendszeres terepi jelenlétet és monitorozást igényel, valamint a speciális szakmai háttér elengedhetetlen. Emellett a védendő terület 95 százalékos feltérképezettsége szükséges. A nagyobb röptávolsággal rendelkező csípőszúnyog-fajok tenyészővizeit a település határain kívül is fel kell térképezni bizonyos távolságon belül a berepülés megakadályozása érdekében, amelyre tekintettel régiós szintű védekezés kialakítására van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!