Hírek

2016.09.24. 21:00

Veszprémben védőnő is vigyáz az iskolás gyerekere

VESZPRÉM - Valószínűleg nagy érték az, amivel a megyeszékhely családbarát önkormányzata büszkélkedhet; Veszprém mintegy tizenegyezer általános iskolás korú gyermekére tizenegy iskolai védőnő is vigyáz.

Őrsi Ágnes

Az ő munkájuk naponta három-négy intézmény felkeresését is jelentheti, mégis összehasonlíthatatlan a különbség a teljes hiányállapot meg aközött, ha a kiírt fogadóidőben becsengethetnek a gyerekek az iskolai védőnőhöz. Mert nem ritka az eset, amikor éppen az ő radarja fogja a segélykiáltást. Borbélyné Horváth Anikó hét éve dolgozik ilyen státuszban.

Fotó: Penovác Károly

Bevallom, soha nem lennék képes tizenéves fiatalokkal a gyermekkor-ifjú felnőttkor átmenetének kérdéseiről beszélgetni, hiába tudom, mindegyiküknek milyen fontos a szituációnak megfelelő, helyes információ. Ha sokan vagyunk ilyenek - ami bizony előfordulhat -, a gyerekek magukra maradnak például azokkal a zavarba ejtő testi jelenségekkel, amelyek tőlük függetlenül következnek be. A felvilágosító könyvek jól jönnek ugyan, de mennyivel többet jelent egy pár évtizeddel előttük járó empatikus ismerős, aki nemcsak a gátlásokat igyekszik feloldani, de arra is rávezet: aki erre a világra megszületik, már eleve győztes. Hiszen harcban dőlt el, az ivarsejtek közül melyik érte el a petesejtet, hogy kialakulhasson az az egyetlen, megismételhetetlen kis ember, aki minden esetben további győzelmekre indíttatva látja meg a napvilágot.

Győztes vagy! - ezt a mondatot - mivel már nem vagyok jogosult iskolában védőnőkkel találkozni - először a Védőnők napja alkalmából szervezett ünnepség egyik előadásán hallottam. Borbélyné Horváth Anikó iskolai védőnő állt a színpadon, és magától értetődő természetességgel beszélt a nagyon szimpatikus iskolai felvilágosító programokról; a Ciklus-show-ról, a Családóráról és a Pure Fashion mozgalomról. Az első kettőt az igények alapján egészségügyi szakemberek és pedagógusok állították össze, a harmadikat pedig egy amerikai kamaszlány dolgozta ki. A programok közös jellemzője, hogy a mindenütt jelentkező igények hívták életre, de az is, hogy ezekkel a felvilágosító előadásokkal az iskolai védőnők kilincselnek, próbálnak helyet kérni az osztályfőnöki órákban, kihasználni a lyukasórákat. Az általános tapasztalat szerint a gyerekek szívesen fogadják az ilyen alkalmakat - még a fiúk is, ha véletlenül rájuk is gondolnak a szervezők, de inkább a férfi osztályfőnökök azok, akik élnek a kínálkozó lehetőséggel, és ahelyett, hogy maguk pirulnának harmincegynehány tini előtt, rábízzák a beszélgetést az iskolai védőnőre. Ez az a helyzet, amikor mindenki jól jár.

- Minden esetben azt látjuk, hogy nagy a bizonytalanság, törékeny kis lelkekről van szó, kevés önbizalommal - mondja Borbélyné Horváth Anikó. A gyerekek igénye óriási a korosztályuknak megfelelő ismeretekre, de hogy ennek meg is tudjunk felelni, valóságos teammunkára van szükség. Benne van az egész iskola, a tanárok, a büfés vagy a portás néni, mert lehet, hogy egy gyerek éppen őbenne talál bizalmasára. Ahhoz, hogy a fiatalokkal megtaláljuk a hangot, sokat számít a védőnő személyisége, neveltetése, családi élete, úgy mondanám, hogy a hitelessége, hogy az adott korosztályhoz fel tudjuk építeni a hozzá illő tájékoztatást. A saját testünk megismerésével szoktuk kezdeni, hogy milyen fontos az egészséges táplálkozás vagy például a tisztálkodás. A kiskamaszok az úgynevezett Családórára fényképeket hoznak, és a beszélgetés közben nemcsak ők, mi is sokat megtudunk. Az ötödikes lányokkal a Ciklus-show keretében arról beszélgetünk, miért is menstruálunk, igyekszünk kialakítani a termékenységtudatot, megismertetni mindezek lelki vonzatát. A Ciklus-show foglalkozásai öt órán át tartanak, a védőnő élménypedagógiai módszerekkel, játékosan, zenei aláfestéssel dolgozik, a fogadtatás pedig mindig nagyon pozitív. Ha a középiskolásokkal elkezdek a családtervezés fontosságáról beszélni, csodálkoznak, de megértik, hogy ettől kezdve egy-egy kíváncsiságból létrejött kapcsolatból is születhet egy új ember.

Anikó azt mondja, előfordult, hogy együtt sírtak, nevettek, mert a gyerekek nemcsak őszinték, de óriási a szeretetigényük, az életük pedig jóval nehezebb, mint a szüleiké volt ennyi idősen. Jóval nagyobb türelmet is igényelnek. A team tagjai ezért mindig a korosztálynak megfelelően, kis csoportban beszélgetve, a pozitívumokat hangsúlyozva tárják fel a férfivá, nővé válás folyamatát, a felelős párválasztás, a párkapcsolat fontosságát, a család elsődleges szerepét.

Nemcsak elfogadják a hozzájuk forduló kamaszt, de a szükséges keretek megismerésére a szülőkhöz irányítják őket, hiszen az első és legfontosabb keret maga a család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!