Hírek

2014.11.19. 11:07

Elmaradt bérük miatt demonstráltak a Robix egykori dolgozói

Kilátástalan helyzetük miatt félpályás útlezárással demonstráltak a Robix Hungary Kft. egykori dolgozói. A május óta elmaradt bérüket szeretnék megkapni.

Tremmer Tamás

A Robix Hungray Kft. munkavállalói augusztusban kapták kézhez a felmondást. A cég az összes munkatársától elköszönt, így Zirc térségében majd 200 ember került az utcára. Elmaradt járandóságukat azonban mind a mai napig nem rendezték. Németh László, a Robix Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elismerte, a dolgozói bérkövetelés összességében 79 millió forint, de egyelőre nem tud fizetni.

A vállalat egykori munkatársainak képviseletét, ügyük előremozdítását a Liga Szakszervezetek vállalta fel. A félpályás útlezárást is ők kezdeményezték, amire közel ötvenen bejelentkeztek. Mátyás Zsuzsanna érdekvédelmi tanácsadó a Naplónak elmondta, az embereket nem volt nehéz megszólítani, hét hónapja várnak a fizetésükre. Bizakodóak, hogy egy ilyen megmozdulás után végre lehet eredményt elérni.

A demonstráción megjelent Ottó Péter, a város polgármestere is, aki jelezte, a település polgármestereként a település polgárait kell képviselnie. Teljes mértékben megérti a munkavállalók elkeseredettségét. Szerinte a munkaszerződés jogokat és kötelezettségeket egyaránt tartalmaz, többek között azt is, hogy aki elvégezte a munkát, azt megilleti a munkabér is.

A város azzal segített a nehéz helyzetbe került embereken, hogy összehívtak egy munkáltatói fórumot, úgy tudja, páran el is helyezkedtek Móron. A hozzájuk fordulóknak az önkormányzat szociális rendeletében meghatározottak szerint is tudnak támogatást adni.

A tüntetők egyike Bacsák Ferencné, aki 2008-tól dolgozott a társaságnál. Az utolsó fizetést áprilisban kapta meg, az étkezési jeggyel pedig tavaly óta adós a cég. Számításai szerint neki az étkezési jegyekkel együtt 770 ezer forinttal tartozik a vállalat. Június 5-én 23 társával együtt állásidőre mentek, azzal, ha lesz munka, visszavárják őket. Ehelyett a felmondást kapták meg. Ma is munkanélküli, több helyütt próbálkozott, de még válaszra sem méltatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!