Hírek

2015.10.07. 18:04

Ellátás az utcán - A máltaiak felkészültek a krízisidőszakra

Veszprém - A kormány megerősíti a hajléktalanokat ellátó utcai szociális szolgálatokat, január 1-től pedig a szociális munkásnak el kell érnie – a jogszabályba foglalt eszközök segítségével –, hogy az utcán lévő emberek bemenjenek a szálláshelyekre.

MTI

A kormány január 1-jével szeretné jogszabályba foglalni a „veszélyeztetettség” fogalmát – jelentette be Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, Budapesten az MTI értesülése szerint.

Az utcai szolgálatok megerősítésének másik eleme, hogy 2016. december 31-ig a kormány meghosszabbítja a jelenleg működő 83 ilyen szolgálat finanszírozását – tette hozzá az államtitkár, jelezve: az utcai szolgálatokat pályázati rendszerben finanszírozzák, e célra 540 millió forintot fordítanak.

Farkas Jánosné a Máltai Szeretetszolgálat nappali melegedőjében. Télen éjszaka is használhatják (Fotó: Penovác Károly)

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza intézményvezetője lapunknak elmondta, a téli krízisidőszaki ellátás a megszokott módon történik és november 1-től fokozott utcai jelenlétet biztosítanak. Az utcai szolgálat 8-tól 22 óráig van jelen, a készenléti telefonügyelet pedig huszonnégy órában elérhető. A teajáratok száma ilyenkor megemelkedik, a heti egyről háromra hétfőn, szerdán és pénteken, a szociális munkások a városban tíz állomáshelyen állnak meg.

Az intézményvezető kiemelte, a szakemberek a közterületen élőkkel beszélgetnek, felmérik az igényeiket és próbálják elérni, hogy bemenjenek az intézményekbe, ez azonban nem mindig sikeres. Idén változást jelent, hogy az úgynevezett alacsony küszöbű férőhelyeket is megnyitják. Ez azt jelenti, hogy a házirendben előírt viselkedésre, higiénés- és alkoholos állapotra vonatkozó szabályoktól adott esetben eltekintenek, mivel ezeknek a szabályoknak a tartósan utcán élő emberek sok esetben nem tudnak megfelelni. A cél, hogy bemenjenek az intézményekbe és ne az utcán töltsék a téli hónapokat. A tapasztalat szerint a hajléktalanok egy idő után alkalmazkodnak és megfelelnek az elvárásoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!