Hírek

2016.05.19. 17:40

Elítélték a romák háza felé dobáló felvonulót

Devecser, Veszprém - Három év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a Veszprémi Törvényszék azt a férfit, aki négy éve a Jobbik devecseri felvonulásán romák háza felé dobott egy műanyagpalackot és köveket.

Marton Attila

A párt 2012 augusztusában szervezte a felvonulást, amelynek egy pontján romák lakta háznál állt meg a menet, a résztvevők skandálni kezdtek, majd többen flakonokat és köveket dobtak több ház felé is. A huszonhat éves, székesfehérvári K. Tamás a bíróság szerint előbb egy palackot, rövidesen még kétszer apróbb követ dobot a házhoz, amely alkalmas volt arra, hogy félelmet és riadalmat keltsen az udvaron álló emberekben. Emellett a másodfokú bíróság szerint a vádlott a romákat fenyegető, rasszista jelszavak skandálásában is részt vett. Az indoklásban elhangzott, a bíróság csak az ellen folytathat le eljárást, aki ellen vádat emelnek, utalva arra, hogy a felvételek tanúsága szerint a vádlott mellett többen is dobáltak.

A férfit az Ajkai Járásbíróság tavaly társtettesként elkövetett közösség tagja elleni erőszak miatt tíz hónap, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék a minősítést társtettesként, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszakra pontosítva egy év három hónapra súlyosbította az ítéletet, amelyet három év próbaidőre felfüggesztett. Az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!