Hírek

2016.09.22. 21:06

Elítélte a bírósága kerékpártolvajt

Válogatás nélkül lopta a kerékpárokat egy fiatal, aki végül bíróság előtt találta magát.

Mátételki András

Elítélték az orgazdákat is, akik jóval áron alul vették át a bicikliket.Meglehetősen hányattatott gyerekkora volt az elsőrendű vádlottnak, K. Rolandnak (22), aki csak az általános iskola öt osztályát végezte el.

A nagyszülei nevelték fel, akikkel piacozni járt. Az alábbi bűncselekmények elkövetésekor még büntetlen előéletűnek számított, viszont később lopás miatt felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték.Fiatalkorúként az első akcióját 2011 tavaszán követte el, amikor az egyik általános iskola kerékpártárolójából elkötött egy lakattal lezárt, nyolcezer forintot érő bringát. Egy év elteltével ismét akciókba kezdett: egy tókerti boltnál lelakatolt kerékpárt lovasított meg.

A tulajdonosnak 19 ezer forintos kárt okozott. A fiatalembernek az sem jelentett gondot, ha át kellett másznia egy magas kerítésen: egy Csatorna utcai udvarból 35 ezer forintot érő kétkerekűt emelt el. Egy Vajda Péter-lakótelepi zárt lépcsőházba is bejutott, ahonnan egy tízezret érő Csepelt vitt el. Nem ez volt az utolsó lépcsőházi lopása: a Bástya utcában utólag bánhatta a tulajdonos, hogy nem lakatolta a korláthoz kétkerekű közlekedési eszközét, mert amire a vendégségből indult volna haza, hűlt helyét találta drótszamarának.

Arra is volt példa, hogy a sértett megtudta vagy megsejtette, hogy a bringáját K. Rolandnál kell keresnie, ezért bekopogtatott hozzájuk. Ezt követően a vádlott nagyapja visszaadta az ellopott kerékpárt. Egy asszony is megkönnyebbülhetett, amikor férje a pápai lomispiacon felfedezte ellopott bringáját egy férfinél, aki nem tudta, hogy bűncselekménybe keveredett. A gátlástalan vádlott ismerősétől is elvitt két 28-28 ezer forintos kerékpárt úgy, hogy a kutya nem rontott rá.

Mint utóbb kiderült, a fiatal rendszeresen bejárt a családhoz, összebarátkozott a négylábú házőrzővel.A vádlott a drótszamarakat, összesen tizenegyet mintegy 272 ezer forint értékben a szintén pápai F. Györgynek (53) adta tovább, aki már hosszabb ideje adott és vett kerékpárokat a piacokon. Bő egy hónap leforgása alatt az ötezer forintos kerékpártól az 56 ezer forintosokig sok márka megfordult nála. Annyi volt bennük a közös, hogy a tolvajnak mindegyikért csupán kétezer forintot adott.

A nyomozók a lakásán újabb bicikliket találtak, összesen 89 ezer forint értekben - ezeket visszaadták a tulajdonosuknak. Volt egy másik orgazda is, Ny. Viktor (29), ő csak pár bringát vett át a vádlottól, aki néhányszor együtt „dolgozott” a szintén fiatalkorú Sz. Józseffel 2012-ben. A pápai bíróság után a végső döntést a Veszprémi Törvényszék hozta meg: K. Rolandot a lopásokért három évre felfüggesztett egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélték.

Sz. Józsefet másfél év próbára bocsátották, míg az egyik orgazdának, F. Györgynek 198 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. Ny. Viktor megúszta 80 ezer forint büntetéssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!