Hírek

2017.04.23. 13:05

Elindult a piros lapos akció a kerékpárosoknak

Szentkirályszabadja – Hiába a biztonságos közlekedés számára kiépült kerékpárút, sokan útvonalrövidítés okán nem rendeltetésszerűen használják azt.

Leitner Vera

. Ilyenkor azonban egy dologról feledkeznek meg a kerékpárosok, hogy ezzel saját biztonságukat veszélyeztetik.

A szentkirályszabadjai kerékpárút azon szakaszáról van szó, mely egy közlekedési jelzőlámpával ellátott átkelőnél ér be a faluba, biztonságos körülmények között. Ehhez képest a biciklisek gyakran nem tekernek el a kijelölt átkelőhelyig, hanem a településen található fatelep mellett letérnek a Veszprémi útról és átvágnak a falun, lerövidítve a kijelölt kerékpárutat, s így folytatva útjukat Balatonalmádi felé. A kijelölt kerékpárútvonaltól eltérő útvonalon haladni azonban nem szabályos, sőt, kimondottan balesetveszélyes, nem véletlen, hogy erre közúti jelzőtábla is figyelmeztet.

Fotó: Penovác Károly

Az ilyen kockázatos helyzetekre történő figyelemfelkeltés céljából indult útjára a Veszprémi Rendőrkapitányság és a Városi Balesetmegelőzési Bizottság közös prevenciós akciója, a Piros lappal ez jár, mely a kerékpáros és gyalogosközlekedés szabályainak megszegése és az ebből adódó balesetek ellen jelképes piros lappal, tájékoztatással, figyelmeztetéssel küzd.

– Tapasztaljuk, hogy nem, vagy nem eléggé ismerik a kerékpárosok a rájuk vonatkozó közlekedési szabályokat. A most ellenőrzött útszakasz kapcsán is több bejelentés érkezett, mivel kimondottan balesetveszélyes, hogy a kijelölt útvonal helyett a közúton haladnak át a kerékpárosok – mondta el Adamovics László rendőr őrnagy, a közlekedésrendészeti osztály vezetője. – Idáig szerencsére nem történt sérüléssel járó baleset az érintett útszakaszon, azonban ez egy olyan terület, mely kimondottan balesetveszélyes – mondta el az osztályvezető.

Fotó: Penovác Károly

A teljes évre szóló akció első, szentkirályszabadjai ellenőrzése során ennek megfelelően a Veszprémi Rendőrkapitányság rendőrei a kerékpárút helytelen használatának veszélyeiről és a szabályok betartásának fontosságáról tájékoztatták a területen közlekedő valamennyi kerékpárost, akiknek egyben kerékpárkisokost is átadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!