Hírek

2017.03.29. 17:20

Elindul a viharjelzés - Weboldal és mobilapplikáció is szolgálja a tájékoztatást

Siófok – Biztonság: ez a szó egyre inkább előtérbe kerül napjainkban, éppen ezért a kormány, biztonsági, gazdasági, társadalmi együttműködők mindent megtesznek, hogy állampolgáraink biztonságban legyenek szárazföldön és vízen – mondta el Dobai Sándor, a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) elnöke.

Leitner Vera

A Vihar idején is felkészülten címmel szervezett sajtótájékoztatón sor került az ország tavain április 1-jével induló viharjelző rendszer tesztelésére is. Bartók Péter tűzoltó ezredes BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) gazdasági főigazgató-helyettese elmondta, a katasztrófavédelem 17. éve működteti a viharjelző rendszert Magyarországon.

– A biztonság egy komplex szolgáltatás, mely nagyon sok szereplő hatékony együttműködését követeli meg. Az OMSZ gyűjti, elemzi az adatokat, melyek alapján kiadja a viharjelzést, az OKF az RSOE-val együttműködve üzemelteti a viharjelző rendszert, továbbá nagyon fontos szereplő a vízi rendészet, melynek nagy szerepe van abban, hogy a viharjelzés idején az állampolgárok biztonsága érdekében követendő magatartási szabályokat érvényesítse – mondta el Bartók Péter.

Az OMSZ 40–60 kilométer/órás szélsebesség esetén elsőfokú, a 60 kilométer/óránál nagyobb szélsebesség esetén másodfokú viharjelzést ad ki a meteorológiai szolgálat siófoki obszervatóriumából vagy a fővárosi központból. I. fokú riasztás esetén a viharjelző lámpák percenként negyvenötször, II. fokú jelzéskor kilencvenszer villannak. A rendszer országos, a Balaton mellett a nagy tavakon, a Velencei-, a Tisza- és a Fertő-tavon is működik.

– A Balatonon jelenleg 31 stabil telepítésű viharjelző állomás működik,  ezeket egészítik ki a mobil viharjelző állomások, melyekből 15-öt helyeztek el a Balaton körül. Fontos fejlesztés a tó három medencére osztása, mely három éve valósult meg, ez az osztás lehetővé teszi, hogy a keleti, a középső és a nyugati medencékben eltérően kerüljön kiadásra a viharjelzés, ezzel kapcsolatban nagyon jó tapasztalatokat szereztünk.

Tölgyesi László, az OMSZ Informatikai és Módszertani Főosztályának vezetője elmondta, a meteorológiai szolgálat is felkészült a viharjelzési szezonra, ám a pontos előrejelzésekhez elengedhetetlenek a pontos mérőeszközök.

Fotó: Balogh Ákos

– Műholdak, radarok méréseit alkalmazzuk, és a pontszerű méréseket is. Ezen belül kiemelten fontosak a Balaton partján működő szélmérő műszerek mérései is – mondta el a főosztályvezető. Fontos, hogy nem automatikus úton, hanem kontrollálva azt, a meteorológiai szakember személyes döntését követően adják ki a riasztást. A vízirendészet, a vízimentő-szolgálat, a balatoni hajózás használja ezeket a jelzéseket, de arra törekszünk, hogy ezek az információk minél több emberhez eljussanak – mondta el Tölgyesi László, s kiemelte, éppen ezért már az OMSZ honlapjáról, sőt mobiltelefonos applikációkon keresztül is elérhetők a legfrissebb információk.

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője elmondta, a vízirendészet elsődleges dolga megelőzni a vízi baleseteket.

– Mi azért küzdünk, hogy ne legyen Magyarország szabad vizein vízbefulladás, mivel még most is évi száz feletti számról beszélünk. A tavalyi száztizenegy vízbefulladás még országosan is nagyon sok – mondta el az ezredes, igaz, előadásából az is kiderült, a tragédiák mellett négyszáztizenkilenc életmentés is történt.

– Négy nagy tavunkon van viharjelzés és vízirendészeti jelenlét, akik a jelzést betartatják, ezeken a tavakon tizennégy vízbefulladás történt a tavalyi összes száztizenegyből.

– A vízbefulladások megakadályozásában további feladataink vannak. Próbáljuk a nem jogszabályszegésből adódó vízbefulladásokat is megelőzni, továbbá arra tudunk hagyatkozni, hogy nemcsak a jogszabályokat tartják be az emberek, hanem a jó tanácsainkat is megfogadják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!