Hírek

2017.05.02. 19:59

Éleslövészetet (is) gyakorolnak a helikopterek

Pápa – Magyarországon még nem rendeztek ilyen szintű helikopteres hadgyakorlatot, mint aminek május első felében otthont ad az MH Pápa Bázisrepülőtér.

Polgár Tibor

Kedden, az első repülési napon a pápai reptéren 14 helikopter egy időben emelkedett a magasba egy úgynevezett szoktató repülés keretében, hogy együtt, kötelékben haladva járják be a nagyszabású gyakorlat helyszíneit.

Gyöngyös Gábor századostól, az MH Pápa Bázisrepülőtér repülést biztosító századának századparancsnokától megtudtuk: az Európai Védelmi Ügynökség (European Defence Agency – EDA) Fire Blade 2017 elnevezésű helikopteres kiképzőprogramja során osztrák, német, belga, szlovén, valamint magyar helikopterek gyakorlatoznak a pápai légikikötőben, továbbá a bakonyi gyakorló- és lőtereken, nappali és éjszakai repüléseket egyaránt végrehajtva. Öt nemzet, 14 légi jármű, közel 500 katona – a számok nyelvén így fest a hadgyakorlat, melynek célja, hogy lehetőséget biztosítson az európai helikoptereseknek a közös feladattervezésre és -végrehajtásra.

Hasonló kiképzéseket korábban már többször tartottak például Finnországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, ám hazánkban most először szerveztek ilyet. A közös gyakorlást minden alkalommal egy speciális téma köré építik, ezúttal a levegő-föld éleslövészet jelenti a végrehajtandó feladatok legfőbb célját. A magyarországi lőterek fekvése, tulajdonságai tökéletesen eleget tesznek a Fire Blade 2017 által támasztott követelményeknek, ezért is adhat otthont az MH Pápa Bázisrepülőtér a különböző helikopteres képességek gyakorlását célzó foglalkozássorozatnak.

Gyöngyös Gábor kiemelte, egy ilyen többnemzeti gyakorlat kiváló alkalmat kínál arra, hogy a különböző országok katonái tapasztalatokat cseréljenek, tanuljanak egymástól.

A május 12-ig tartó akcióban a résztvevő katonák főként Pápa, Újdörögd és Hajmáskér térségében hajtják végre a feladataikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!