Hírek

2017.02.27. 18:35

Elégett a kiszebáb - A gyerekek kis rongybabákat is készítettek

Alsóörs - Míg tavaly szakadó esőben, idén kellemes időben kísérték több mint százan utolsó útjára a kiszebábut. Kuriózumnak számított, hogy az Eötvös Károly Művelődési Házban rongybabákat készítettek a gyerekek.

Szendi Péter

- Meglehetősen hosszú volt a tél, nagyon várjuk már a tavaszt és a jó időt, reméljük, ez a rendezvény véglegesen meghozza mindezt - nyilatkozta lapunknak Hebling Zsolt polgármester.

Idén először a művelődési házban Tarnai Viktória kézműves segítségével a gyerekek rongybabákat készítettek, melyeket hurkapálcikára húztak fel, így kisméretű kiszebábok születtek az ügyes gyermekkezek között.

Hamarosan lángra kap a közös munkában elkészült bábu, majd elindul végső útjára a Balatonba Fotó: Szendi Péter

A két és fél méteres kiszebábot viszont nádból alkották, melyet összekötöttek, báb-alakot formáltak belőle, felöltöztették, és egy igazán szép, ízléses fejet kreáltak neki. Az elégetni való bábut Tarnai Viktória és Kovács Zoltán készítette.

Kora délután már nagyon sokan gyülekeztek a faluközpontban. Vesszen a tél, jöjjön a tavasz rigmusokkal, a menet síppal, dobbal és majdhogynem nádi hegedűvel, jó hangulatban indult el. A Veszprém-Bakony Táncegyüttes táncosai és zenekara, valamint Kovács Krisztián kisbíró emelte a rendezvény hangulatát és színvonalát.

A tömeg levonult a Sirály parkba, ahol a néptáncegyüttes. A kiszebáb ama nagy tó partján lángra kap vala, s a tél távoza... című fergeteges tánccal és mulatságos színi-előadást tartva többször tapsra ragadtatta a nagyérdeműt. Közben az önkormányzat és a Napraforgó Óvoda lélekmelengető forralt borral és teával kedveskedett a jelenlévőknek.

Gyerekek és felnőttek egyaránt izgatottan várták, hogy a kiszebábu lángra kapjon, és bedobják a Balatonba, miközben a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt énekelték. A máglyára került bábu, jelentjük, elégett, ezzel pedig a telet is eltemette a sok-sok ember. A rendezvény táncházzal ért véget a színházteremben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!