Hírek

2016.04.29. 07:42

Elcsalták a kampánypénzt: közel 1 millió forint kárt okoztak

A 48 éves kecskeméti férfi jogosulatlanul szerezte meg egy Veszprém megyei jelölt kincstári kártyáját, s így a kampánytevékenység finanszírozásához biztosított támogatást.

A Veszprémi Járási és Nyomozó Ügyészség költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat egy 48 éves kecskeméti férfival szemben, aki a 2014-es országgyűlési képviselőjelölt-állítások idején egy Veszprém megyei jelölt kincstári kártyáját, s így a kampánytevékenység finanszírozásához biztosított támogatást jogosulatlanul megszerezte, és a költségvetésnek közel 1 millió forint kárt okozott.

A vádirat szerint a férfival az egyik kis párt elnöke kötött megbízási szerződést az országgyűlési képviselőjelöltek kiválasztása, a jelöltállításhoz szükséges aláírások összegyűjtése érdekében. Ezt követően a vádlott hirdetés útján kapcsolatba került egy Veszprém megyei nővel, akit aláírásgyűjtéssel bízott meg. Az asszony felkereste egy ismerősét, és kérte, induljon jelöltként a párt színeiben. A jelöltként induló nőnek a vádlott elmondta, hogy miután megkapja a választási kártyát, azt át kell adnia, nehogy a pénzt a kampánytól eltérő célra fordítsa, egyúttal megígérte, hogy mire elszámolást kell készítenie, a szükséges számlákat átadja neki. Az asszonynak végül sikerült összegyűjtenie az 500 érvényes aláírást, jelölt lett, és a Magyar Államkincstártól átvette az 1 millió forintos támogatás felhasználására alkalmas kártyáját, amelyet a vádlottban bízva, neki átadott, annak ellenére, hogy a kártya használatát másnak nem engedhette volna át, és PIN kódját sem hozhatta volna másnak a tudomására.

A kártyát az elkövető kérésére egy nő vitte el társával együtt a vádlottnak. A két személy már útközben jogosulatlanul a kártyával fizetett, és a bizonylaton is a kártyabirtokos nevét írták alá, így jogosulatlanul megszerzett készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt nekik is bíróság elé kell állniuk. A kártyát megszerző kecskeméti férfi pedig maga is több helyen – éttermekben, áruházakban, üzemanyagtöltő állomásokon – fizetett a kártyával, továbbá átutalás révén 700.000 forinthoz jutott hozzá a számlán lévő összegből.

A képviselőjelölt többször próbálta megszerezni a pénz felhasználását igazoló számlákat, azonban a férfi elérhetetlenné vált a számára. Végül kiderítette, hogy a 700.000 forintos banki átutalás jogcímeként rendezvényszervezés került feltüntetésre, így elszámolásában – tudva annak valótlanságáról – ezt szerepeltette. A Magyar Államkincstár ezért a jogosulatlanul felhasznált támogatás kétszeresének visszafizetésére kötelezte, illetve az ügy egyik vádlottjaként a bíróság előtt kell felelnie a költségvetésből származó pénzeszközökkel kapcsolatban előírt elszámolási kötelezettség elmulasztásának bűntette miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!