Hírek

2017.06.26. 15:27

Elbontanák az illegális stégeket

SZIGLIGET - A balatoni fejlesztési forrásokból szeretne keretet elkülöníttetni a Balatoni Szövetség (BSZ) újabb csónakkikötők mielőbbi létesítésére és az illegális feltöltések, stégek elbontására.

Balassa Balázs, a balatoni önkormányzatokat tömörítő szervezet elnöke az MTI-nek elmondta a minap, hogy az utóbbi években emelkedett a Balatonnál az illegális csónakkikötők, feltöltések, horgászstégek száma, miután nincsenek elriasztó büntetések a szabályszegőkkel szemben.

Komoly költség és jogi procedúra egy-egy illegális feltöltés elbontatása, illetve az engedély nélkül kihelyezett kisebb horgászstégek begyűjtése. Több százmillió forintba is kerülhetnek a bontások, miközben legtöbbször nem bizonyítható, ki végezte a feltöltést, a stégépítést, a költség tehát nem hajtható be senkin.

Balassa Balázs arról is beszámolt, hogy az illegális beavatkozások sok helyen jelentősen károsították a balatoni nádasokat, amelyek „babásodni”, csomósodni kezdtek, és harmadosztályú nádassá váltak, vagy rosszabb estben kipusztultak, és helyükön nem kívánt növényfajok jelentek meg.

„Elengedhetetlen, hogy a balatoni fejlesztési források felosztásáról szóló, most készülő rendelet lehetőséget teremtsen új csónakkikötők létesítésére” - fogalmazott a BSZ elnöke.

Ahhoz, hogy ezek mielőbb megépülhessenek, enyhíteni kell a csónakkikötők létesítésének feltételrendszerén, és gyorsítani kell az engedélyeztetési eljárást.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!