Hírek

2015.09.24. 17:23

Halál születés előtt - Hova fordulhatnak azok, akik a megszületés előtt veszítik el magzatukat?

Megdöbbentően sokan vannak, akik elvesztett magzatukat, kisbabájukat gyászolják országszerte, mégis kevesektől kapnak segítséget, együttérzést ebben a nehéz időszakban.

Kekk Sára

Azokat a kicsi lelkeket hívják vendégbabáknak, akik megfogantak, elindultak új családjukhoz, szüleikhez, de földi életük mégsem teljesedhetett be. Egy gyermek érkezése hatalmas öröm és boldogság a család számára, de idő előtti távozásuk mérhetetlen fájdalmat és űrt hagy maga után. A vendégbabák szüleinek a gyászukhoz való viszonyulásokkal is meg kell küzdeniük.

Ezeken a szülőkön szeretne segíteni Magyarósiné Kaposvári Zsuzsanna, a Napfogyatkozás Egyesület önkéntes segítője, gyászcsoportvezető Balatonalmádiban, a Vendégbabák gyászfeldolgozó csoporttal.

A foglalkozásokon beszélgetések és gyakorlatok segítségével, együtt kereshetik a résztvevők a gyászból kivezető utat. Sokan elszigetelődnek ilyenkor a környezetüktől, sokszor saját családjuktól is, de egy ilyen zárt csoportban kialakul egy olyan bizalmi viszony, mely később segítheti őket, hogy nyissanak mások felé is - mesélte Zsuzsa a csoportmunka előtt. - Sokan félnek kifejezni azokat a kavargó érzéseiket - még családjuk előtt is - , amelyek egy ilyen tragikus eset után megfogalmazódnak bennük. Viszont a foglalkozások során megtapasztalhatják, hogy sorstársaikban is hasonló folyamatok játszódnak le, és a csoport segítségével átlendülhetnek azokon a problémákon, fájdalmakon is, melyeket a környezetük okozott, akár tudatlanságból vagy épp félelemből kifolyóan, továbbá eszközöket kapnak a veszteségek kezelésére.

Bálint Bánk szerint egy kisgyermek halála feldolgozhatatlan a szülőknek, a veszteség életük végéig elkíséri őket. Az egyik legméltatlanabbul kezelt gyász, egy baba elvesztésének gyásza, melynek mint minden veszteségélmény feldolgozásának időt és teret kell hagyni

Az egyik legméltatlanabbul kezelt gyász, egy baba elvesztésének gyásza, melynek - mint minden veszteségélmény feldolgozásának - időt és teret kell hagyni.

A csoport következő foglalkozása október 5-én lesz, amihez még van lehetőség csatlakozni, ezt követően új tagokat nem fogadnak.

- A már megszületett gyermek vagy egy magzati korban elveszített baba tragédiájának feldolgozása között különbség van: előbbi esetben személyes kapcsolata volt a szülőknek gyermekükkel, a magzattal azonban csak az anyának, és az sem személyek közötti - mondta Bálint Bánk pszichológus. Egy vetélés vagy abortusz esetén a szülők vesztesége nem azonos: az apa szerepe elsősorban az, hogy támaszt nyújtson, bátorítsa, és ha kell, felmentse az anyát, magyarázza a szakember. Ilyen helyzetben egy újabb gyermek vállalása érzelmi kompenzálást jelenthet, még ha komoly szorongással is jár egy kezdődő terhesség.

Megszületett gyermek halála esetén is segíthet egy következő gyermek vállalása, de ez olyan súlyos veszteség, amely a pszichológia szerint is feldolgozhatatlan: élete végéig elkíséri a szülőket, és a lehető legrosszabb, ha ezzel a veszteséggel nem akarnak szembesülni. Mindkét esetben segítheti a feldolgozást, ha elfogadják azt a tényt, hogy a gyerekvállalás nem egy teljesen kontrollálható folyamat.

Bálint Bánk szerint egy kisgyermek halála feldolgozhatatlan a szülőknek, a veszteség életük végéig elkíséri őket. Az egyik legméltatlanabbul kezelt gyász, egy baba elvesztésének gyásza, melynek mint minden veszteségélmény feldolgozásának időt és teret kell hagyni

Sokan félnek tőle, hogy kifejezzék kavargó érzéseiket




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!