Hírek

2017.07.23. 18:35

Érdemes művelni a bolgárkertet

Elkezdődött az első betakarítás a bolgárkertben a héten Ajkán.

Tisler Anna

A Bódé városrészben, az egykori Videoton-pályán kialakított közösségi kertben civil szervezetek és magánszemélyek kérhettek területet ingyen a várostól, amelyen saját szükségletre termelhetnek. A program nemcsak a termelésről szól, hanem hagyományőrzés és közösségépítés is. Egykor a bódéi városrész volt Ajka éléskamrája, ahol bolgár kertészek kiváló minőségű zöldséget és gyümölcsöt termeltek. Az elnevezés is erre utal.

Szimeiszter Imréné locsol a kertben
Fotó Tisler Anna

Az ajkai bolgárkertben elsőként kért parcellát a bódéi Nosztalgia nyugdíjas klub. A civil szervezet vezetője, Szimeiszter Imréné örömmel készíti az egykori falusi ételeket, számos főzőversenyen vesz részt, és mindig a legjobbak között végez, gyakran pedig az ő főztjét értékelik a legjobbnak. A klub tagjai is őrzik a hagyományokat, az idén dödöllefesztivált tartanak, de főznek lecsót, készítenek a rendezvényeikre kukoricaprószát és más népi ételt is. A kertben termett zöldségekből a dödöllefesztiválon kiállítást tartanak.

- Elégedettek vagyunk, termett bőven kukorica, uborka, paprika, paradicsom, brokkoli, cukkini, sütőtök, bab, cékla - mondta Szimeiszter Imréné. - Rendszeresen járunk ki, hetente legalább kétszer locsolunk. A közös munka még jobban összehozta a csapatot. A betakarításban a hét közepén Fazekas Ibolya és Szimeiszter Imre klubtag segített. A nyugdíjasok elhatározták, hogy jövőre majd nagyobb területet igényelnek.

A másik parcellán Mező Jánosné gazdálkodik. A belvárosi társasházban élő asszonytól megtudtuk, hogy korábban nem gazdálkodott, a bolgárkertben a többiektől tanulta a módszereket, mások segítettek neki. Mező Jánosné a helyi Diabetesz klub vezetője, a terményből nemcsak saját szükségletét fedezi, hanem a klub összejövetelein vendéglátásra is felhasználja. Az őszi salátadélutánon a kertben termettekből kínálja a résztvevőket. Meghívta a Nosztalgia klubot egy délutánra azért, hogy a két csoport tagjai megismerjék egymást.

A többi termelő parcellája is gondozott. Aki vállalta a bolgárkerti programban való részvételt, az komolyan is vette a feladatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!