Hírek

2015.07.02. 16:39

Egyszerűbb véradás - Mostantól taj-kártya felmutatása nélkül is adhatunk

Veszprém - Nem szükséges a taj-kártya bemutatása a véradáshoz júliustól, fényképes igazolvány és lakcímkártya nélkül továbbra sem lehet vért adni.

Marton Attila

Szeretnénk megkönnyíteni a véradást azok számára is, akik nem rendelkeznek taj-kártyával, de a taj-számot bármilyen más iratról, adathordozóról vagy fejből meg tudják adni, közölte érdeklődésünkre Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgató-helyettese.

A taj-kártya bevezetése előtt a véradók azonosításához a személyi számot használták, később azonban ezt már jogszabály tiltotta meg, ugyanis az nem számít egészségügyi adatnak. A főigazgató-helyettes hozzátette, akik eddig is bemutatták a taj-kártyájukat – a szakember szerint ők vannak többségben –, azok számára nincs változás. Nagy Sándor megjegyezte, akik eddig is így jártak el, nem érdemes változtatniuk a szokásukon, ugyanis ez a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a taj-szám megadásának. A véradás előtt az adatok felvételéhez fényképes igazolványt továbbra is be kell mutatni – ez lehet személyi igazolvány, diákigazolvány, jogosítvány, útlevél –, emellett a lakcímkártyát is vinni kell magunkkal.

Kérdésünkre, lehet-e vérhiány nyáron a szolgálatnál, a főigazgató-helyettes elmondta, ilyenkor kevesebben jelentkeznek véradásra, a felhasználás viszont nem csökken. Emiatt fegyelmezettebb vérgazdálkodásra van szükség: minden indokolt igényt kielégítenek, a sürgősségi ellátás elsőbbséget élvez. A tervezhető transzfúziók esetében viszont előre egyeztetnek a felhasználókkal az optimális időpont és mennyiség meghatározása érdekében. A Veszprém területi vérellátó például júliusban is több, sok érdeklődőt vonzó rendezvényre települ ki, így július 11-én a tapolcai vasutas-találkozóra, egy héttel később a katasztrófavédelem veszprémi családi napjára, július 24-től pedig a Művészetek völgye fesztiválra.

Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti, legalább 50 kilogramm testsúlyú, egészséges felnőtt. A férfiak évente akár ötször, a nők legfeljebb háromszor adhatnak vért. A szabály szerint két véradás között legkevesebb 56 napnak el kell telnie.

Címkék#véradás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!