Hírek

2017.06.13. 16:15

Egyre több szer jelenik meg - Zacher Gábor tartott előadást Balatonalmádiban

BALATONALMÁDI - Rosszabbnak tartja a hazai droghelyzetet a közvélemény, mint amilyen valójában, mondta a témában tartott előadásában Zacher Gábor toxikológus.

Marton Attila

A Honvédkórház sürgősségi osztályának vezetője az Egészségfejlesztési Iroda és a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár meghívására tartott előadást az intézményben. Zacher Gábor úgy látja, a hazai kábítószerhelyzetről a közvéleményben nehezen alakulhat ki reális kép: a kereskedelmi médiumok időről időre felkapnak egy-egy extrém esetet, miközben a helyzet nem rosszabb az európai átlagnál. Példaként hozta, hogy az egymillió emberre jutó kábítószer okozta halálozási arány Magyarországon jóval alacsonyabb (3,4 fő), mint Ausztriában (20 fő) vagy Svédországban (ahol közel száz).

 

A toxikológus arról beszélt, míg a rendszerváltás előtt lényegében alig volt itthon kábítószer forgalomban, 1990 után egyre többféle szer vált elérhetővé, és egyre többen fogyasztottak is drogokat. A kétezres évek közepén a dizájnerdrogok megjelenése alapjaiban változtatta meg a helyzetet: a korábbinál sokkal több, jellemzően olcsó szer árasztotta el a világot. Manapság a harmadik legnépszerűbb kábítószer itthon a biofűnek nevezett szintetikus drog, amelynek hatáserőssége 30-40-szer nagyobb a marihuánáénál. Megjegyezte, míg 2010-ben egy szintetikus szer szerepelt a tíz leggyakoribb hatóanyag között, addig négy évvel később már öt. Jellemző adat az is, hogy 2014 és 2016 között mintegy 260 új szintetikus szert azonosítottak, miközben egy-egy új drog szakmai feltérképezése több évet is igénybe vehet. Meghökkentő, de a szintetikus szerek többségét gyógyszergyárakhoz hasonló vegyi üzemekben magasan képzett kémikusok, orvosok vezetésével állítják elő Kínában, amelyet aztán az interneten rendelnek meg a fogyasztók, magyarázta a főorvos. A marihuána legalizálása kapcsán arról beszélt, a legracionálisabb döntés "az ajtót zárva tartani", mert szakmailag nem lehet megindokolni, ha azt legálissá teszik, akkor egy ahhoz hasonló hatóanyagú szintetikus szert miért nem. Az ismert toxikológus elmondta, jövőre itthon bevezethetik a marihuána orvosi célú felhasználását angol példa alapján, ami a gyakorlatban azt jelentené, idegrendszeri betegségek esetén vagy AIDS-betegek gyógyításában alkalmazhatnák szigorú feltételek mellett.

A droghelyzet mellett az általános hazai népegészségügyi állapotot ismertető adatokról is beszélt: ezekből kiderült, Magyarországon a dohányosok és az elhízottak aránya is a legmagasabbak között van az Unióban, és a lakosság kevesebb, mint hatvan százaléka tartja az egészségi állapotát nagyon jónak.

A kábítószer legnagyobb veszélye szerinte, hogy megváltoztatja a használóját. Szerinte akkor tudnak a fiatalok nemet mondani a drogra, ha olyan értékrendet, jövőképet és példaképeket látnak maguk előtt, ami megtanítja őket erre, zárta előadását Zacher Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!