Hírek

2017.08.21. 14:20

Egy tragikus nap emléke: főhajtás Kránitz Antal őrnagy és a hősi halált halt bajtársak előtt

Az 1994-ben aknavető-balesetben elhunyt Kránitz Antal posztumusz őrnagyra és társaira emlékeztek a tragédia 23. évfordulóján katonák és civilek a közelmúltban a Kossuth laktanyában és a csörlőházi lőtéren.

Szabó Péter Dániel

A várpalota Kossuth-laktanyában Pálmai Árpád alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ törzsfőnöke mondott beszédet az aknavető-csőrobbanásban elhunyt Kránitz Antal posztumusz őrnagy emlékhelyénél.

A törzsfőnök felidézte Kránitz Antal posztumusz őrnagy életpályájának fontosabb állomásait, majd felelevenítette a tragikus 1994. július 25-i napot is. - Ez a nap is ugyanúgy indult, mint a többi. A csörlőházi bázison a 108. gépesített lövészdandár tüzér katonái a szokásos éves vizsgalövészetet hajtották végre. A vizsgalövészetet egy időben három tűzszakaszon végezték. A 9. lövés végrehajtására készültek fel. 13 óra 25 perc volt az az időpont, amely e napot gyászosan megpecsételte. A tűz kiváltásakor az aknavetőben nagy erejű robbanás történt, amely szétvetette az aknavető csövét és mintegy 15 méteres sugarú körben rendkívül erős pusztítást okozott - hajtott fejet Pálmai Árpád a robbanásban Kránitz Antal őrnagy és a vele tragikus körülmények között hősi halált halt bajtársak előtt.

Pálmai Árpád alezredes, törzsfőnök a Kossuth laktanyában található emlékhelynél
Fotó: Szabó Péter Dániel

A koszorúzást követően a megemlékezés következő helyszíne a bakonykúti lőtéren található posztamensnél volt, ahol Bartók Géza nyugállományú alezredes a következő gondolatokkal rótta le kegyeletét Kránitz Antal posztumusz őrnagy, Pleszkán Károly posztumusz zászlós, Papp László és Tordai Tibor posztumusz főtörzsőrmesterek előtt, akik az életüket vesztették a csőrobbanásban.

- Ma az emlékmű előtt állva egy több mint huszonhárom évvel ezelőtti szörnyű tragédiára emlékezünk. Tüzér bajtársaink haltak meg itt néhány méterre és váltak nyomorékká. Felkészült tüzérek pillanatnyi figyelemkihagyása végzetes tragédiához vezetett. Ez az emlékmű a mementója annak, hogy a lő- és gyakorlóterek az éles lőszerrel végrehajtott lövészetek esetén csak igen kevéssé térnek el a valódi harctértől. Emlékeztessen minden katonát arra, hogy amikor feladatát teljesíti, vagy azt gyakorolja, azt a legjobb tudása szerint, a legnagyobb figyelemmel és felelősséggel tegye - mondta el Bartók Géza, majd a várpalotai Böjte Márton olvasta fel az eseményhez kapcsolódó költeményét.

A szervezők most már hagyományként minden évben szorosan együttműködnek a jogfolytonos Vitézi Renddel is, így harmadik helyszínként a Tésre vezető út mellett található vitéz Csörgey Károly emlékoszlophoz is átvonult a megemlékező társaság.

A helyszínen Hajnal István nyugállományú vezérőrnagy, az MH BHK jogelődje, a Tüzér Kiképző Központ egykori parancsnoka mutatta be vitéz Csörgey Károly vezérőrnagyot.

- 1928-ban egy titkos fegyverkísérletben, légvédelmi ágyúkat próbáltak ki a lőtéren. Először vízszintesen lőttek, ahol még rendesen működött az ágyú, majd hatvanfokos szögben felemelték és az elsütés pillanatában a gránát a csőben robbant. Csörgey tábornok a helyszínen életét vesztette két főtiszttel és négy katonával együtt. Sajnos a hadseregben veszélyes üzembaleset történhet akkor is, ha minden szigorú szabályt betartanak - hangsúlyozta az emlékoszlopnál a Gábor Áron Nyugállományúak Klub tiszteletbeli tagja, Hajnal István.

A program zárásaként koszorúkat helyeztek el a megjelentek az emlékmű lábánál, amelyet 1942-ben két székesfehérvári kőműves épített közadakozásból.

- Kötelességünk, hogy minden évben megemlékezzünk elhunyt bajtársainkról. Arra törekszünk, hogy minél több civil szervezetet be tudjunk vonni. Emellett példát mutatunk a katonai ifjúságnak is, hogy a katonai hagyományápolást, hagyományőrzést milyen fontos feladatunknak tekintjük, legyen az a hadisírok ápolása, felkutatása és hogy a holtak előtt főhajtással tisztelegjünk - mondta el lapunk kérdésére Dobszai József nyugállományú alezredes, a Gábor Áron Nyugállományúak Klubjának elnöke, aki oroszlánrészt vállalt a megemlékező program megszervezésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!