Hírek

2017.05.27. 13:48

Egy római délután Balácán

Cephalo a legionárius sorsán keresztül ismerhették meg a látogatók a rómaiak fegyverzetét, harcmodorát, a légiós leszerelését követően a civilek ruházatát és társasági életét, sőt még egy római per rekonstrukciójába is betekinthettek.

Molnár Sándor

A Magyar Nemzeti Múzeum önálló egysége a Villa Romana Baláca a Dunántúl eddig ismert legnagyobb római kori villagazdasága, nyárnyitó rendezvényén nyüzsgő római hangulatot kínált. Római hagyományőrzők színes bemutatói, családi programok, kézműves foglalkozások. árusok, állatsimogató és tárlatvezetés várta a parkba érkezőket.

Fotó: Pesthy Márton

A balácai kiállítóhelyet 1984-ben a múzeumi világnapon nyitották meg. A szervezők ezt és a hely római kori alapítását próbálták meg összekapcsolni a hétvégi rendezvénnyel. Az I. században légiós katonák éltek itt, valószínűleg leszerelt katonák voltak, akik családi birtokként gondozták a területet. Ennek a témájára fűzték fel a családi délután programját, egy légiós eseménysorozatot, amely a Cephalo nevű katona sorsán keresztül mutatta be a korabeli életet.

Fotó: Pesthy Márton

A látogatók légiós kiképzésben is részesültek a Colonia Rostallo Kulturális és Hadtörténeti Egyesület tagjainak jóvoltából. Emellett múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozások is várták az érdeklődőket. Eredeti római mécsesről levett negatív minta alapján készíthettek például mécsest, amit haza is vihettek. Készültek katonai diplomák is, amelyet a légiósok elbocsátó oklevelét szimbolizálták és római ruhákat is felvehettek a vállalkozó kedvű látogatók.

Kovács Loránd Olivér régész, felelős muzeológus elmondta még, hogy az idei évben minden hónap végére terveznek ehhez hasonló, délutáni családi rendezvényt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!