Hírek

2015.10.20. 09:52

Egy ország megismerte a veszprémi történelemtanárt, Balatoni Józsefet

Veszprém – A legfontosabb, hogy a gyerek érezze, iskolába járni jó, mondta Balatoni József, akit egy televíziós műsor, valamint a közösségi oldalra írt bejegyzései alapján ismert meg a közönség.

Balla Emőke

Balatoni József Veszprémben született, Pápán érettségizett, Papkeszin élt. Matematika–fizika szakos tanár szeretett volna lenni, de középiskolában rájött, az neki túl nehéz. Szerette a történelmet, így azt a tantárgyat választotta, a Türr István Gimnázium történelemtanára, Grőber Attila és Inczédy Péterné kollégiumi nevelő indította el őt a pályán. A Pécsi Tudományegyetemen történelem, hon-és népismeret, valamint olasz BA szakot végzett.

A pedagógust a közélet már diákként érdekelte, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájánál dolgozott. Mindig szeretett volna tenni a közösségért, a politikába beleszólni vagy kicsit megváltoztatni azt, ha nem jó a tendencia. 2010 és 2014 között Papkeszi testületének tagja volt, ott is az oktatást képviselte, a távolság ellenére megpróbált annyit tenni, amennyit lehetett.

2013 januárjában végzett az egyetemen, Papkeszire költözött, de mivel sem Baranya, sem Veszprém megyében nem talált állást, Budapestre ment.

- Szinte a megye összes iskolájába elküldtem az önéletrajzomat, de vagy nem volt állás, vagy pályakezdőként nem kellettem, ötéves gyakorlatot vártak el. Az iskolák nem mindig vállalnak egy pályakezdőt. Budapesten negyvenöt helyre pályáztam, a Kontyfa Középiskola és Általános Iskolába hívtak be állásinterjúra. Jó helyem lett, teljes állású történelemtanár vagyok, általános és középiskolában is tanítok, ötödiktől tizenharmadik osztályig, történelmet, erkölcstant, hon- és népismeretet.

Az igazgató felkérte, legyen osztályfőnök, mert a hatodikosok osztályfőnöke várandós. Balatoni József az első három hónapban vele együtt vitte az osztályt, utána ő vette át, megtalálta a hangot a diákokkal, közölte. Fantasztikus társaság, sokat dolgoztak együtt, hogy ez így legyen. A huszonegy diákból tizenhat szeretne felvételizni az iskola gimnáziumi képzésére, továbbtanulni, együtt maradni.

Balatoni József jelentkezett egy kereskedelmi csatorna ügyességi műsorába, mint mondta, azért, hogy a gyerekek kirándulásának árát összegyűjtse. Végül csak kis összeget nyert, de felhívására – támogassák az élete első nyolcadik osztálya számára szervezett kirándulást, az ötnapos tábort – nagyon sok felajánlás érkezett az ország különböző pontjairól, volt, aki egy balatonlellei szállást is felajánlott.

A fiatal pedagógus elmondta, a népszerűség nagyon váratlanul érte, folyamatosan újságírók, tévéstábok keresik. Talán már nem is a televíziós műsor, hanem a közösségi oldalon tett bejegyzései, a személyisége, pedagógiai hozzáállása miatt, vélte.

- A  legfontosabb az, hogy a gyerek érezze, iskolába járni jó, tudást magunkba szívni jó. Igyekszem mindig a legváltozatosabb formában tanítani, sok játékom van, amit én találok ki, élménypedagógiai elemeket alkalmazok. Hiszek abban, hogy a gyerek partner. Ötödik osztályban ugyanúgy a partnerem, mint a  tizenharmadikban. Közös érdekünk és célunk, hogy ők tapasztalatokat, élményeket gyűjtsenek, elsajátítsák a kötelező tudásanyagot. A másik legfontosabb dolog az őszintéség: a gyerek maximálisan legyen őszinte, és mi, felnőttek is legyünk azok. Ha nyitott vagyok, a gyerek is megnyílik, mesélni fog az életéről. Ha őszintén nyitok a gyerek felé, érzi, hogy  kettőnk között bizalom van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!