Hírek

2015.08.28. 13:55

A Kisfaludy gőzös nagy visszatérése

Balatonfüred - Nyáron nagy sikerrel rét vissza a Balaton legemblematikusabbnak tartott hajója, a Kisfaludy gőzös.

Heffler Péter

Egy nem akármilyen visszatérője volt az idei parti szezonnak, ugyanis július óta újra a Balaton vizét szelhette a tó első személyszállító gőzhajója, a Kisfaludy gőzös. Ahhoz, hogy megértsük, miért nevezhető joggal a magyar tenger egyik legemblematikusabb hajójának, több mint százötven évvel ezelőttre kell visszatekinteni, amiben Bereczki Zsolt tulajdonos volt segítségünkre.

A turisták és a balatonfürediek egyaránt csodájára járnak az újjáépített Kisfaludy gőzösnek

- Az eredeti hajó 1846-tól 1887-ig üzemelt, amikor is teljesen szétbontották. Csupán pár rézkarc, rajz maradt fenn, ugyanis a második világháború pusztításában szinte minden megsemmisült róla - mondta Bereczki Zsolt. Ebből a pár forrásból foghattak hozzá 2013 novemberében az újjáépítésnek, mely tizennyolc hónapon át tartott, hogy aztán július 20-án újra forgalomba állhasson a Kisfaludy gőzös.

- Küllemileg gyakorlatilag ugyanaz, mint a régi, aminek lemásolásában a füredi Városi Múzeumban található Kisfaludy makett volt segítségünkre. Szín-, és formavilágát tekintve, ahhoz hasonlót igyekeztünk készíteni. A lapátkerékhajtás ugyanúgy megmaradt, mint a régi hajónál, annyi különbséggel, hogy a régit gőz hajtotta, ez pedig dízel, illetve elektromos meghajtású - árulta még el a tulajdonos, aki hozzátette, hogy a Kisfaludy gőzös különlegessége, hogy a balatoni hajók közül ez az egyetlen lapátkerékhajtású, és az országban is csupán kettő ilyen típus van forgalomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!